Χαιρετίζει το αποτέλεσμα ψηφοφορίας η Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη

Xαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κυπριακό Κοινοβούλιο η Πρωτοβουλία για μία Ανθρώπινη Έγκωμη, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 και ειδικότερα την ένθετη σημείωση του κονδυλίου για την προτεινόμενη δημιουργία της λεωφόρου Μακεδονίας στην Έγκωμη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Πρωτοβουλία για μία Ανθρώπινη Έγκωμη χαιρετίζει θερμά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 και ειδικότερα την ένθετη σημείωση (σταύρωμα) του

κονδυλίου για την προτεινόμενη δημιουργία της λεωφόρου Μακεδονίας στην Έγκωμη. Ευχαριστούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα (συντριπτική πλειοψηφία) για την θετική ανταπόκριση τους στο αίτημα μας για την ένθετη σημείωση (σταύρωμα), αφού βέβαια άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα μας για την καταστροφή που θα συντελείτο στον οικιστικό χαρακτήρα της Έγκωμης, εάν πραγματοποιείτο αυτό το αναχρονιστικό έργο. Η πιο πάνω απόφαση της Βουλής αποδεικνύει περίτρανα ότι με την σωστή ενημέρωση οι θεσμοί λειτουργούν προς όφελος του πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη κατασκευή της λεωφόρου Μακεδονίας θα οδηγούσε σε διαμελισμό της ανατολικής Μακεδονίτισσας και του Παρισινού, η οποία θα συνιστούσε oλέθρια στην οικιστική φυσιογνωμία της Έγκωμης παρέμβαση και θα επιδρούσε πάρα πολύ αρνητικά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Επισημαίνουμε ότι η υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα πρόσφερε όσον αφορά στο γενικό καλό, αντίθετα θα επιβάρυνε τον Κύπριο φορολογούμενο με ποσό πέραν είκοσι (20) εκατομμυρίων για μια λεωφόρο μήκους 1.200 μέτρων. Η προσπάθεια της Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη, με την βοήθεια των χιλιάδων συνδημοτών, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολίτες αποφασίσουν να υπερασπίσουν τα έννομα δικαιώματα τους.

Η περσινή επιτυχία, με την καταψήφιση του κρατικού κονδυλίου, για τον τραγικό σχεδιασμό της τσιμεντοποίησης του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, καθώς και της φετινής επιτυχίας, που αφορά την λεωφόρο Μακεδονίας, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων. Πρωτίστως στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αλλά και στον Δήμο Έγκωμης, ότι δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργούν ερήμην των πολιτών/δημοτών χρησιμοποιώντας την μέθοδο «του αποφασίζομεν και διατάττομεν», αγνοώντας την Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους. Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Λευκωσίας δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Καραδοκούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Διεκδικούμε αειφόρο ανάπτυξη, πνεύμονα πρασίνου, ένα Εθνικό Πάρκο στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης για την διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες, εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Η Λευκωσία είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου, (Όσλο 72%, Μαδρίτη 39%, Αθήνα 11%. Λευκωσία 4%). Οι περιοχές των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δέντρα και πράσινο, τα καλοκαίρια η θερμοκρασία είναι 4 -12 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με περιοχές χωρίς δέντρα, (Schwaab, 2021). Η Σύμβαση του Άαρχους βασίζεται στην ανάγκη για προστασία, διατήρηση και βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση μιας αειφόρου και περιβαλλοντικά ορθής ανάπτυξης, αφού η κατάλληλη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανθρώπινη ευημερία και την απόλαυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, την οποία η Κύπρος επικύρωσε το 2003.

Toν Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την “Πράσινη Συμφωνία” με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, έθεσε σε ύψιστη προτεραιότητα την επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αστικών, με στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Στην θέση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, πριν από ένα αιώνα υπήρχε μια άγονη και άδενδρη έκταση. Η περιοχή διεκδικήθηκε, προστατεύθηκε και φυτεύτηκε και αποτελεί σήμερα έναν ανυπολόγιστης αξίας πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Εκατοντάδες ενεργοί πολίτες, κάτοικοι του Δήμου Έγκωμης, με την υποστήριξη κατοίκων της ευρύτερης Λευκωσίας.

Έχουμε οργανωθεί κάτω από την επωνυμία «ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΓΚΩΜΗ» για να ανατρέψουμε όσα αποφασίστηκαν για εμάς, χωρίς εμάς.

Σας καλούμε να πορευτείτε μαζί μας για να δυναμώσουμε την φωνή μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα