Ακαδημία κατασκόπων ίδρυσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες - Σκοπός και όραμα

Την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, με αφορμή την 97η επέτειο ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Σαμπάχ, με πρόεδρο τον καθηγητή Talha Köse, η ακαδημία είναι η πρώτη του είδους της στην Τουρκία και σύντομα θα δέχεται φοιτητές που αναζητούν καριέρα στην κοινότητα πληροφοριών και σε άλλους τομείς.

Milli İstihbarat Başkanı Sn. İbrahim

Kalın tarafından Milli İstihbarat Akademisi Başkanı olarak atanmaktan büyük onur duydum. Akademi olarak ülkemizde istihbarat konusunun bir bilim dalı olarak geliştirilmesine ve bir istihbarat topluluğu inşasına katkı sunmayı planlıyoruz.

— Talha Köse (@Talha_Kose1) January 11, 2024

Η ιστοσελίδα της MIT περιλαμβάνει πληροφορίες για την ακαδημία, στόχος της οποίας θα είναι «να προωθήσει τον τομέα του intelligence ως επιστήμης στην Τουρκία, πραγματοποιώντας μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα στους τομείς του intellicence, της ασφάλειας και της στρατηγικής».

Η ακαδημία θα προσφέρει μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σε όλους τους φοιτητές που αποφοίτησαν από σχετικά προπτυχιακά προγράμματα.

«Οι φοιτητές που θα εγγραφούν σε αυτά τα προγράμματα θα μπορούν να μελετούν το intelligence, την ασφάλεια, τη στρατηγική, τις περιφερειακές μελέτες, την κυβερνοασφάλεια, την κρυπτολογία, τα δορυφορικά διαστημικά συστήματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και συναφή πεδία σε διεπιστημονικό εύρος», αναφέρει η MIT στον ιστότοπό της.

Το όραμά της Ακαδημίας συνοψίζεται ως «η δημιουργία μιας ικανής κοινότητας πληροφοριών στην Τουρκία που θα είναι δεκτική στην παγκόσμια εμπλοκή στο τρέχον ανταγωνιστικό τοπίο του πολυπολικού κόσμου».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η MIT χαρακτηρίζεται από μυστικότητα και η λειτουργία της έχει παραμείνει κρυφή για δεκαετίες. Ωστόσο από το 2010, η υπηρεσία υφίσταται μια «επανάσταση» μέσω της οποίας ξεκίνησε πρωτοφανείς διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατέστρεψε δίκτυα κατασκοπείας στο εσωτερικό και ανέπτυξε έναν συμπληρωματικό μηχανισμό για την τουρκική διπλωματία. Η παρακολούθηση του προφίλ του πρακτορείου έχει γίνει επομένως πολύ πιο εύκολη την τελευταία δεκαετία, σε αντίθεση με μια «πιο σκοτεινή», που είναι μια άγνωστη εποχή στο παρελθόν των πληροφοριών της Τουρκίας.

Η Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες και εργασίες έρευνας και ανάπτυξης. Σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς που εργάζονται σε τομείς πληροφοριών μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων και συνεδρίων.

Η ακαδημία θα διαθέτει ινστιτούτα όπου θα εγγράφονται φοιτητές και ερευνητικά κέντρα για επιστημονικές σπουδές και άλλο ακαδημαϊκό έργο. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τα πάντα, από μαθήματα πληροφοριών, μεθοδολογία έρευνας και ασφάλεια μέχρι δυτική φιλοσοφία, ισλαμική τέχνη και κινηματογράφο.

Όπως σημειώνεται, ο διευθυντής της ακαδημίας, Talha Köse, έχει εμπειρία στην επίλυση ανάλυσης συγκρούσεων και στις διεθνείς σχέσεις. Εργάστηκε ως διευθυντής του Society Research Desk και διευθυντής του γραφείου των Βρυξελλών στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA). Είναι μεταξύ των ιδρυτών του Πανεπιστημίου Ibn Haldun με έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου προήδρευσε του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν διεθνείς σχέσεις, επίλυση συγκρούσεων, οικοδόμηση ειρήνης, τουρκική πολιτική, εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες και ριζοσπαστικοποίηση.

Η ακαδημία δημοσίευσε επίσης την πρώτη της έκθεση αυτόν τον μήνα. Η έκθεση «Τα ακροδεξιά κινήματα στις Δυτικές Χώρες» ασχολείται με οργανωμένες δραστηριότητες ακροδεξιών ομάδων και εξτρεμιστών. Υπογραμμίζει ότι οι ακροδεξιές ομάδες επικέντρωσαν την προπαγάνδα τους στους νέους μεταξύ 13 και 18 ετών και προσπάθησαν να στρατολογήσουν μέλη μέσω πλατφορμών τυχερών παιχνιδιών, ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη και γυμναστηρίων. Η έκθεση αναφέρει ότι το 2023, ακροδεξιές ομάδες αναζήτησαν την προσοχή μέσω ενεργειών πρόκλησης, ιδιαίτερα με το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, του Κορανίου. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ακροδεξιά κινήματα «αναπτύσσονται και εξελίσσονται» καθώς αντικαθίστανται οι συμβατικές απειλές. Λέει ότι το 2023 ήταν μια χρονιά όπου το ζήτημα ήταν μια σημαντική απειλή για πολλές χώρες, σημειώνοντας ότι τα ακροδεξιά κινήματα τροφοδοτήθηκαν από την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας. Σημειώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να αδυνατούν να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα έναντι νέων ακροδεξιών απειλών μέσω συμβατικών μεθόδων, καθώς το ίδιο το ζήτημα δεν ήταν «συμβατικό» και επικαλύπτονταν με όρια προσωπικής ελευθερίας έκφρασης στις δημοκρατικές δυτικές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα