Ακάθεκτη σε επ’ αόριστον απεργία η ΠΑΣΥΝΟ

Ο Γιώργος Παμπορίδης δεν συζητά ένα από τα βασικότερα αιτήματα της Συντεχνίας

Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και Κλαδικές Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ είχαν χθες τετράωρη συνάντηση, στην οποία δεν κατέστη δυνατή η χάραξη συνισταμένης για την από κοινού διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

ΔΕΝ αποκλείεται η συμμετοχή και των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ

Κανονικά με τους σχεδιασμούς της, για κάθοδο σε επ’ αόριστον απεργία

από την Τρίτη, 15 Μαρτίου, προχωρεί η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), μετά και τις χθεσινές συναντήσεις της με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τις Κλαδικές των Νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ). Στην μεν πρώτη συνάντηση, ο Γιώργος Παμπορίδης απάντησε αρνητικά σε ένα από τα βασικά αιτήματα της Συντεχνίας για αναβάθμιση της κλίμακας των νοσηλευτών σε πανεπιστημιακή, ενώ στη δεύτερη, όπως πληροφορούμαστε, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συνισταμένη για την από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τα οποία -ειρήσθω εν παρόδω- είναι τα ίδια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συνάντηση της ΠΑΣΥΝΟ με τις Συντεχνίες Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ αξίζει να σημειωθεί πως αυτή κράτησε τέσσερεις ώρες, και δεν αποκλείεται σήμερα να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση από τις συντεχνίες, μέσω της οποίας θα γνωστοποιείται πλήρως το τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στην εν λόγω συνάντηση.

Δεν έγινε τυχαία η συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», παρά το γεγονός πως ΠΑΣΥΝΟ και Κλαδικές Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ δεν κατάφεραν χθες να καταλήξουν σε ένα κοινό σχεδιασμό, δεν αποκλείεται η συμμετοχή των Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλευτικής και της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ, αφού προγραμματίζονται για την ερχόμενη βδομάδα συνελεύσεις σε όλα τα νοσηλευτήρια για ενημέρωση των μελών και συζήτηση της περαιτέρω στάσης που θα τηρήσουν οι δύο συντεχνίες της ΠΑΣΥΔΥ.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η χθεσινή συνάντηση δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού το τελευταίο διάστημα αρκετοί ανεξάρτητοι νοσηλευτές έχουν προσχωρήσει στις τάξεις της ΠΑΣΥΝΟ, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο βδομάδες ο αριθμός των μελών της Συντεχνίας να αυξηθεί κατά 400, περίπου, άτομα. Ειδικότερα, λένε πληροφορίες μας, ενώ η ΠΑΣΥΝΟ αριθμούσε πριν από δύο βδομάδες, όταν και κατήλθε σε δύο 12ωρες απεργίες, 1.300, περίπου, μέλη, σήμερα μετρά 1.600 με 1.700 άτομα, ενώ καθημερινά η Συντεχνία δέχεται δεκάδες αιτήσεις για ένταξη κι άλλων νοσηλευτών στις τάξεις της.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά χθες στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικής Νοσηλευτικής της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, η συνάντηση με την ΠΑΣΥΝΟ έγινε μετά από εισήγηση ανεξάρτητων νοσηλευτών, για αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν τους νοσηλευτές.

«Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πάμε σε συνελεύσεις στα νοσοκομεία κι αν χρειαστεί θα πάμε σε ψηφοφορία, για να αποφασίσει η βάση μας τι τελικά επιθυμούν να πράξουμε και πώς να προχωρήσουμε. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην υλοποίηση της συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών, που υπογράφηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό και δεν ανακοινώνουμε οτιδήποτε, γιατί έχει σημασία η υλοποίησή τους χωρίς να επικρέμαται η σπάθη των απεργιακών μέτρων», μας είχε αναφέρει, ενώ αναμένεται εντός των ημερών σχετική ανακοίνωση.

Νέα, έμμεση, επίθεση σε ΠΑΣΥΝΟ

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πριν από τη συνάντηση των Συντεχνιών των νοσηλευτών, η ΠΑΣΥΔΥ έσπευσε με ανακοίνωσή της να αποσαφηνίσει τη στάση της γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον τομέα. Όπως πληροφορούμαστε, η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από έντονες πιέσεις μελών των Κλαδικών Γενικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας προς τις ηγεσίες τους.

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα της ένταξης του νοσηλευτικού προσωπικού στην επιστημονική πυραμίδα, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει πως «αδιαμφισβήτητα, ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση του προγράμματος εξομοίωσης του Πτυχίου Νοσηλευτικής από το ΤΕΠΑΚ για τους συναδέλφους νοσηλευτές, (…) υπήρξε πρώτιστα έργο της ΠΑΣΥΔΥ και αποτέλεσμα επίπονων και συνεχών προσπαθειών της. Ως συνέπεια τούτου, το υπαρκτό για την Οργάνωσή μας ζήτημα ενεγράφη στους μηχανισμούς της ΜΕΠ στις 6 Οκτωβρίου 2010 και έτυχε προκαταρκτικής αντίκρισης, χωρίς όμως, δυστυχώς, να καταστεί δυνατό να προωθηθεί, λόγω των γνωστών δημοσιονομικών δυσχερειών, ως αποτέλεσμα της ανείπωτης οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο (…).

»Ως εκ τούτου, η μετάθεση της συζήτησης του όλου θέματος δεν σημαίνει με κανένα τρόπο την εγκατάλειψή του», προσθέτει και σημειώνει: «Η ΠΑΣΥΔΥ είναι πεπεισμένη ότι τούτο μπορεί να οδηγηθεί σε αίσια κατάληξη στον κατάλληλο χρόνο, μέσα από υπεύθυνους χειρισμούς και ενδελεχείς διαβουλεύσεις με την επίσημη πλευρά και μέσα σε συνθήκες ενότητας και συλλογικότητας όλων των εμπλεκομένων, και όχι με εσπευσμένες ενέργειες και μέσα σε κλίμα και συνθήκες που οδηγούν σε αδιέξοδες συγκρουσιακές καταστάσεις και αντιπαραθέσεις».

Οι προτεραιότητες της ΠΑΣΥΔΥ

Παράλληλα, η ΠΑΣΥΔΥ τονίζει πως ιεραρχώντας τις προτεραιότητές της έχει πρόσφατα καταλήξει σε συμφωνία με την Κυβέρνηση για την επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τον νευραλγικό τομέα της δημόσιας υγείας. «Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε και προνοείται το άμεσο ξεπάγωμα 185 θέσεων νοσηλευτών και η μετατροπή των συμβολαίων καθορισμένης διάρκειας σε συμβάσεις αορίστου διάρκειας για όσους συναδέλφους έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 30 μηνών, τίθεται τέρμα στο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας για εκατοντάδες ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους επηρεαζόμενους.

Ως επόμενος στόχος που ιεραρχείται στις προτεραιότητες της ΠΑΣΥΔΥ, και που θα έπρεπε αδιαμφισβήτητα ν’ αποτελεί την κοινή επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων, είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων, με στόχο την επαρκή στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με το ξεπάγωμα και την πλήρωση των κενών θέσεων στα διάφορα ιεραρχικά επίπεδα των υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση τόσο των συμφερόντων του προσωπικού, όσο και την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών φροντίδας υγείας προς τον Κύπριο πολίτη», καταλήγει.

Στο Υπουργείο Οικονομικών πασάρει την αναβάθμιση ο Παμπορίδης

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες της «Σ», κατά τη χθεσινή συνάντηση της ΠΑΣΥΝΟ με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε σχέση, όμως, με τα αιτήματα της Συντεχνίας, ο κ. Παμπορίδης φαίνεται πως ξεκαθάρισε στην ΠΑΣΥΝΟ πως δεν συζητεί την αναβάθμιση της κλίμακας των νοσηλευτών σε πανεπιστημιακή, ρίχνοντας την μπάλα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ανέφερε πως το θέμα θα μπορούσε να εξεταστεί για τους νέους νοσηλευτές που θα εργαστούν με συμβόλαια στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα αιτήματα της Συντεχνίας, όπως η αξιολόγηση των νοσηλευτών, η μετατροπή εκτάκτων σε αορίστου χρόνου και η διόρθωση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αυτά θα απαντηθούν μέσα από σχετικά νομοσχέδια που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας και τα οποία αναμένει η ΠΑΣΥΝΟ για να τοποθετηθεί. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, πάντως, στην ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, για το κατά πόσον η Συντεχνία θα κατέλθει σε επ’ αόριστον απεργία από τις 15 Μαρτίου, αναμένεται πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί ομόφωνα, αφού οι νοσηλευτές βρίσκονται σε συνεχή αναβρασμό.

Keywords
απεργια, εν λόγω, συμμετοχή, απεργιες, ψηφοφορία, νέα, τεπακ, σημαίνει, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, καθαρα δευτερα, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, 600 δις, αξιολογηση, το θεμα, θεμα, υπουργειο οικονομικων, αιτησεις, αξιζει, αοριστου χρονου, βδομαδα, γεγονος, διαστημα, δυστυχως, εγινε, ενημερωση, εν λόγω, εξυπηρετηση, επρεπε, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσια, κυβερνηση, κλιμα, νοσοκομεια, παμε, συζητηση, συμμετοχή, τεπακ, υπουργειο υγειας, τριτη, υλοποιηση, ψηφοφορία, ωρες, ιατρικο, υπουργειο, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, υγειας
Αναζητήσεις
apergia pasyno
Τυχαία Θέματα