ΑΚΕΛ για Ελληνική Επανάσταση: Εποποιία λαϊκού ηρωισμού και σύμβολο ελευθερίας

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για τη 203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Το ΑΚΕΛ τιμά την 203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αποτελεί ένα κορυφαίο ορόσημο στην ελληνική ιστορία, μια εποποιία λαϊκού ηρωισμού και ταυτόχρονα, ένα οικουμενικό σύμβολο ελευθερίας.

Η Ελληνική Επανάσταση -εθνικοαπελευθερωτική και κοινωνική ταυτόχρονα-συνένωσε τον πόθο των Ελλήνων για αποτίναξη του οθωμανικού

ζυγού με τις διεθνείς επαναστατικές αλλαγές, που ανέτρεπαν τις απολυταρχίες και τη φεουδαρχική εξουσία του 18ου και 19ου αιώνα. Η Επανάσταση ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και με μερίδα της ντόπιας φεουδαρχίας και του ανώτατου κλήρου, καθώς και με τη διαβόητη Ιερά Συμμαχία που ήταν ορκισμένος εχθρός των επαναστατικών κινημάτων. Η πρωτοπόρα Φιλική Εταιρία και ο επαναστατημένος λαός έγραψαν μια συγκλονιστική σελίδα ηρωισμού και αυτοθυσίας ενώ ενέπνευσαν φιλέλληνες και επαναστάτες από όλη την Ευρώπη.

Περνώντας μέσα από τη δοκιμασία της στρατιωτικής αναμέτρησης, των δυσμενών διεθνών συσχετισμών και των εμφύλιων συγκρούσεων, η Ελληνική Επανάσταση κατέστη η γενέθλια πράξη του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα οδήγησε στην κατοχύρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ισότητας και των δικαιωμάτων του πολίτη. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Επανάσταση παίρνει τη θέση της δίπλα στις μεγάλες επαναστάσεις της παγκόσμιας ιστορίας, οι οποίες αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου που στην πορεία τους ανατρέπουν ζυγούς, κατεστημένα κι εξουσίες του χθες.

Με την ευκαιρία της 203ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και στον αδελφό ελληνικό λαό, που είναι αναντικατάστατο στήριγμα στην πάλη της Κύπρου για ελευθερία, επανένωση και ανεξαρτησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα