Ακιντζί: Δεν πρόκειται να περιμένουμε με τα χέρια δεμένα για Φ.Α

Συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ‘Αναντολού’ παραχώρησε ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ξεδιπλώνοντας όλες τις θέσεις του λίγες ώρες πριν από την αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την ανταποκτίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, προσδοκία του Μουσταφά Ακιντζί από την αυριανή συνάντηση είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των πολιτειών και το ανέφερε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε για τη συνάντηση. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε

την άποψή του για το θέμα αυτό και τις προτάσεις του ή και άλλες ιδέες, αν υπάρχουν. Να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια», ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συνάντηση που θα έχουν αύριο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

«Ήταν ανέκαθεν θέση της τ/κ πλευράς ένα μοντέλο ομοσπονδίας με επίκεντρο τις αρμοδιότητες των δύο πολιτειών. Η τάση για περισσότερες αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνηση, αντί στις πολιτείες, ήταν παραδοσιακά της ε/κ πλευράς. Αν τώρα έρθουν πιο κοντά σε αυτό που εμείς θέλουμε, εμείς δεν τίθεται θέμα να είμαστε κλειστοί σε αυτό», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πριν τον Ιούνιο μην περιμένουμε καμία κινητικότητα

Ο Τ/Κ ηγέτης τόνισε επίσης ότι εάν στη συνάντηση η στάση του Ε/Κ ηγέτη είναι ξεκάθαρη, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μπορεί να βοηθήσει για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών, καθώς η Τζέην Χολ Λουτ ερευνά εάν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

«Η Λουτ συνεχίζει την αναζήτηση για τον καθορισμών των όρων αναφοράς, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων σε κοινό επίπεδο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τί αποτέλεσμα θα προκύψει και δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει ένα τέτοιο κοινό έγγραφο λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο. Επειδή υπάρχουν κάποιες εκλογές που δεν έχουν σχέση με μας. Για παράδειγμα, το Μάιο είναι οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ελλάδα υπάρχουν γενικές εκλογές που πιθανότατα να ενωθούν με αυτές τις εκλογές, στην Τουρκία υπάρχουν δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Εάν η προσπάθεια της Λουτ για αναζήτηση κοινού εδάφους καταλήξει θετικά και διασφαλιστεί συμφωνία για ένα κοινό κείμενο για έναρξη διαπραγματεύσεων, εκτιμούμε ότι η πιο κοντινή ημερομηνία είναι ο Ιούνιος», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τόνισε ότι για να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει πρόθεση. «Εμείς ως τ/κ πλευρά ξέρουμε τί θέλουμε. Ο Ε/Κ στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις προκαλεί σύγχυση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κοινό έγγραφο. Η ε/κ πλευρά τί είδους λύση θέλει να δει στην Κύπρο;», ρώτησε.

Η πολιτική ισότητα των Τ/Κ είναι αναπόφευκτη

Όποια κι αν είναι η λύση στην Κύπρο, υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί, για τους Τ/Κ η πολιτική ισότητα είναι αναπόφευκτη. «Εάν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Ε/Κ ηγέτη, όπως παρουσιάζονται πότε πότε στον τύπο, οι σκέψεις που κάνει η ε/κ πλευρά να ασκεί μόνη της την εξουσία του κράτους, λαμβάνοντας τις αποφάσεις με πλειοψηφία στους κοινούς θεσμούς που θα εκπροσωπούνται και οι Τ/Κ, αυτό σημαίνει ενιαίο κράτος και προβλέπει δικαιώματα μειονότητας για τους Τ/Κ. Αυτό, ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτεί κανένας Τ/Κ ηγέτης. Εάν προτιμούν μια δομή, στην οποία θα είναι πολύ περιορισμένες οι κεντρικές αρμοδιότητες, σε σημείο που να μην χρειάζεται οι δύο πλευρές να λαμβάνουν μαζί αποφάσεις, και είναι αυτό που εννοεί ο Ε/Κ ηγέτης, τότε μπορεί να εκτιμηθεί ως μία διαφορετική θέση από την ομοσπονδία, έχει την έννοια της συνομοσπονδίας ή των δύο ξεχωριστών κρατών. Το αίτημα του ε/κ λαού είναι προς αυτή την κατεύθυνση; Ο Ε/Κ ηγέτης αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσει. Εάν όχι, και εάν κάποιες αρμοδιότητες ακόμη είναι να μεταφερθούν στις πολιτείες και να μείνουν περιορισμένες αρμοδιότητες στο κέντρο, τότε για τις κοινές αρμοδιότητες που θα μείνουν στο κέντρο, για τους Τ/Κ οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει πολιτική ισότητα, δικαίωμα λόγου και ψήφου στις αποφάσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε.

Ο Ακιντζί τόνισε ότι σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας με πιο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες, είναι απαραίτητη τόσο η πολιτική ισότητα, όσο και η εκ περιτροπής προεδρία. «Όποια λύση και να βρεθεί στην Κύπρο, η πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και η ελεύθερη διαβίωση, καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας είναι βασικές αρχές. Η αρχή ότι η ανάγκη για ασφάλεια της μίας πλευράς, δεν αποτελεί απειλή για την άλλη πλευρά, είναι στοιχεία που τα έχουμε τονίσει από την αρχή», δήλωσε.

Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους

Όσον αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι είναι πλέον αποδεκτό και από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Και αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του, αλλά πλέον τη συμμερίζεται και η ‘κυβέρνηση’ και η ‘αντιπολίτευση’ στο ψευδοκράτος, αλλά και η Τουρκία.

«Ακόμη και στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις, δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει αφήσει πλέον πίσω του μία διαδικασία ανοιχτού τέλους και το εκφράζει πολύ ξεκάθαρα στην έκθεσή του ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν κατά αυτόν τον τρόπο. Παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας δεν χρησιμοποιεί τον δικό μας όρο ‘χρονοδιάγραμμα’ στην έκθεσή του, υιοθετεί μία παρόμοια προσέγγιση με τη δική μας κάνοντας λόγο για ‘ορατό μέλλον’», υποστήριξε.

Στη Μεσόγειο θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία

Ο Τ/Κ ηγέτης τόνισε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αποκλείσει ούτε την Τουρκία ούτε τους Τουρκοκύπριους από την ανατ. Μεσόγειο, η οποία δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα χώρος διαμάχης αλλά να μετατραπεί σε μία ‘λεκάνη’ συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η δημιουργία αφενός ένα κλίματος συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, μένοντας μακριά από εντάσεις, και αφετέρου να επιτευχθεί μία συμφωνία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει μία συμπεριφορά συνεταιρισμού και συνεργασίας από το να συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες για να καρπωθεί μόνη της το φυσικό πλούτο. Δεν πρόκειται να περιμένουμε με τα χέρια δεμένα όταν δεν δίνει θετικές απαντήσεις στις εκκλήσεις μας. Κι εμείς με τη σειρά μας προβαίνουμε και θα προβαίνουμε στα απαραίτητα βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με την υποστήριξη και του δεύτερου γεωτρύπανου που αγόρασε, αφενός μεν στις δικές της περιοχές δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, αφετέρου δε στις περιοχές τις οποίες έχει αδειοδοτήσει τον ΤΡΑΟ η ΤΔΒΚ. Επιθυμία μας είναι η ε/κ πλευρά από το να επιμένει να ακολουθεί αυτόν το λάθος δρόμο που έχει πάρει, αποδεχόμενη και τα δικά μας δικαιώματα στον πλούτο της Κύπρου, να ακολουθήσει το δρόμο της κοινής λογικής, που λέει ότι όλες οι πλευρές μπορούν να επωφεληθούν», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα