Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον; Τι απαντά η πρεσβεία των ΗΠΑ

Αντικείμενο εντονότατου ενδιαφέροντος αποτελεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Μετά την είδηση περί ακύρωσης της επίσκεψης από την τουρκική ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης ODA TV, σήμερα Δευτέρα, οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχτηκαν σωρεία ερωτήσεων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς

με την απάντηση ωστόσο να παραμένει: «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε στις τουρκικές αρχές για περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την προτιθέμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο», ανέφερε η απάντηση προς την VOA Turkish. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας να έχουμε επαφές υψηλού επιπέδου με κάθε ευκαιρία», συνέχισε.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Αντίστοιχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ίδια ερώτηση της VOA Turkish την παρότρυνε να επικοινωνήσουν με την τουρκική κυβέρνηση για πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σχέδια Τούρκων αξιωματούχων.

Πάντως, ο υφυπουργός Διοικητικών Υποθέσεων και υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Τζον Μπας είχε την περασμένη εβδομάδα επαφές στην Άγκυρα και, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης εξετάστηκαν οι προετοιμασίες για την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου.

Και... οι Διαβουλεύσεις Τουρκίας-ΗΠΑ συνεχίζονται κανονικά – Επίσκεψη Αμερικανίδας σήμερα στην Άγκυρα για τρομοκρατία

Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, που θα αποτελούσε την επισφράγιση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται κανονικά. Η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου, Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, Συντονίστριας Αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, σήμερα στην Άγκυρα αποδεικνύει ότι οι διαβουλεύσεις εξακολουθούν να είναι ενεργές, εστιάζοντας κυρίως στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2024, σήμερα 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα διμερείς αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις υπό την προεδρία των Υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές, χαιρετίζουν την επίσκεψη της πρέσβειρας Elizabeth Richard, Συντονίστριας Αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, και την εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων.

Όπως αναφέρουν, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αρμόδιων τουρκικών και αμερικανικών φορέων, συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG/PYD, DHKP/C, DAESH και FETO.

Η Τουρκία, ως χώρα που έχει τεράστια εμπειρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και συνεχίζει τον αγώνα αυτό με αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει την ειλικρινή συνεργασία της με τους συμμάχους της και όλες τις χώρες που έχουν δεσμευτεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να καταπολεμηθούν όλες οι μορφές και ενέργειες της τρομοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακυρώθηκε, Ερντογάν, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ,akyrothike, erntogan, ouasigkton, ipa