Επισπεύδουν τον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ - Τουρκία

Επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, γεγονός που ενδεχομένως να γεννά νέες πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης ήρθε διά στόματος του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος μιλώντας σε διεθνή σύνοδο

για πετρελαϊκά θέματα στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μεγαλεπήβολο έργο.

Όπως τόνισε, το Ισραήλ επιθυμεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξάγει φυσικό αέριο προς την Τουρκία, όπως επίσης και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, μέσω Τουρκίας, ουσιαστικά ανοίγοντας μια οδό από Ανατολάς, παράλληλα με τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα συνδέει τη χώρα με την Ευρώπη, μέσω και Ελλάδας.

Κινδυνεύει ο EastMed;

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του Ισραηλινού Υπουργού στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, εκτιμώμενου προϋπολογισμού $6.2 δισ., για τον οποίο είχαν προχωρήσει σε ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δηλώσεις οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ μετά την τριμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο Στάινιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί και τα δύο σχέδια κατασκευής αγωγών, δηλαδή μέσω Κύπρου και μέσω Τουρκίας, ως «πολύ σημαντικά», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει «μην με αναγκάσετε να επιλέξω», εισάγοντας ουσιαστικά στη συζήτηση παραμέτρους που ενδεχομένως να προβληματίσουν τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα, όσον αφορά στον γεωστρατηγικό ρόλο που επιχειρούν να επιτελέσουν.

Η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού στο Ισραήλ για το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και οι δηλώσεις Στάινιτς δημιουργούν νέες πιέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα για επίσπευση των διαδικασιών και μάλιστα με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και το Κυπριακό, ύστερα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana μετά από υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των τριών ηγετών μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους σχεδιασμούς για την κατασκευή του EastMed.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε σταθεί ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στην ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση», όπως είχε αναφέρει. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».

Την ίδια ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας είχε δηλώσει πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med.

Keywords
Τυχαία Θέματα