Αμερικανός γερουσιαστής μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια προς Αίγυπτο

Ο νέος επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ μπλόκαρε την Τρίτη περίπου 235 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την ανοικτή υπόθεση που υπάρχει κατά του Ρόμπερτν Μενέντεζ που κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το Κάιρο.

Ο γερουσιαστής Ben Cardin, ο οποίος αντικατέστησε τον Μενέντεζ που στοχοποιήθηκε από τη δικαιοσύνη, ενημέρωσε τον επικεφαλής της αμερικανικής

διπλωματίας Antony Blinken ότι το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων του «θα συνεχιστεί μέχρι να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε σε δήλωσή του.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής ζητά ειδικότερα την απελευθέρωση ορισμένων από τους περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τον περασμένο μήνα στρατιωτική βοήθεια 1,215 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα 235 εκατομμύρια που μπλοκάρει ο Μπεν Κάρντιν συνδέονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της αποστολής τους λόγω συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο προκάτοχος του Μενέντεζ, κατηγορήθηκε για διαφθορά στη Νέα Υόρκη. Κατηγορείται συγκεκριμένα ότι δέχτηκε δωροδοκίες με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προωθήσει τα συμφέροντα της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον.

Ο Μενέντεζ αρνείται αυτές τις κατηγορίες, αλλά απομακρύνθηκε από επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος είναι σημαντικός αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από την ιστορική της απόφαση να γίνει το πρώτο αραβικό κράτος που εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ το 1980.

Keywords
Τυχαία Θέματα