Αμφισβητεί αξιοπιστία των rapid ο δρ.Αρμεύτης-«3 φορές αρνητικός&μπήκε ΜΕΘ»

Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ο Πνευμονολόγος δρ. Χάρης Αρμεύτης για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος χρησιμοποιεί τα rapid τεστ, αφού όπως σημείωσε υπάρχουν ψευδή αποτελέσματα που δικαιολογούν την διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Μάλιστα ο δρ. Αρμεύτης, μιλώντας στο SigmaLive, έδωσε παραδείγματα, με την περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή

(χθες Πέμπτη 11/3) αλλά 77χρονου ασθενή, ο οποίος έκανε τρεις φορές rapid τεστ και βγήκε αρνητικός ενώ στη συνέχεια λόγω του ότι είχε συμπτώματα έκανε τεστ pcr το οποίο βγήκε θετικό. Σ΄ ένα 24ωρο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και βρίσκεται πλέον διασωληνωμένος στον Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο δρ. Αρμεύτης είπε πως, «τα rapid τεστ πρέπει να γίνονται σε συνδυασμό με PCR. Υπάρχουν ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, έχουμε κάποιο πρόσωπο με συμπτώματα που στη συνέχεια βγει αρνητικό σε διενέργεια rapid τεστ,  θα πρέπει να προχωρήσει σε PCR, αλλά και το αντίθετο. Εάν κάποιο άτομο, δηλαδή,  δεν έχει συμπτώματα και βγει θετικό θα πρέπει να προχωρήσει σε PCR».

Εξήγησε πως, «τρανταχτό παράδειγμα είναι το χθεσινό συμβάν με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος βγήκε θετικός αλλά δεν είχε συμπτώματα. Εάν δεν έκανε PCR θα έμενε απομονωμένος για 14 ημέρες ,τόσο ο ίδιος όσο και οι επαφές του».

Σε μια άλλη περίπτωση ο δρ Αρμεύτης μίλησε για προσωπική εμπειρία με 77χρονο ασθενή ο οποίος είχε συμπτώματα, όπως δύσπνοια. «Ο ασθενής προχώρησε τρεις φορές σε rapid τεστ την ίδια μέρα και ήταν όλα αρνητικά. Όταν μου είπε για τα συμπτώματα του είπα να προχωρήσει άμεσα σε PCR και ήταν θετικός. Μέσα σε 24 ώρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και βρίσκεται διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Το γεγονός ότι υπάρχουν ψευδή αποτελέσματα είναι και ο  λόγος που υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άτομα που διακινούνται στην κοινότητα με αρνητικό rapid τεστ και στην πραγματικότητα είναι θετικοί.  Μοιράζουμε εκατομμύρια ευρώ καθημερινά για περισσότερα από 40 χιλιάδες rapid τεστ για να ελέγξουμε την κατάσταση αλλά αντί κερδισμένοι βγαίνουμε χαμένοι. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο τα rapid τεστ είναι λανθασμένος. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σύμφωνα με τον ECDC. Έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, απ΄ ότι περιμέναμε, αφού παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων».

Τι αναφέρει ο ECDC

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ECDC για τα rapid test, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται όταν ο χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων είναι γνωστός και είναι έως και πέντε ημέρες μετά την έναρξη τους. Μετά από αυτό, γίνεται όλο και πιο απίθανο τα rapid test να έχουν καλή απόδοση.

Σύμφωνα με τον ECDC κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά rapid test, αλλά τα δεδομένα των κλινικών τους δοκιμών είναι περιορισμένα και τα δεδομένα αυτά περιορίζονται σε μειωμένα δείγματα κυρίως από συμπτωματικούς ασθενείς.

Γι αυτό τον λόγο συστήνει στα κράτη μέλη να διενεργούν επιβεβαιωτικά τεστ PCR σε δείγματα που συλλέχθηκαν από ασθενείς για να γίνεται ξεκάθαρη η αποτελεσματικότητά τους. Μάλιστα, τονίζει ότι η ευαισθησία τους θα πρέπει να ξεπερνάει το 90%.

Ειδική μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι υπάρχει ένας «σημαντικός» κίνδυνος για λάθος θετικές ή αρνητικές διαγνώσεις από τα rapid test, ανάλογα με τον επιπολασμό.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα