"Ένεση" και ανιούσα στην αγορά ακινήτων

Σημάδια τόνωσης καταγράφει φέτος η αγορά ακινήτων. Αυξημένα κατά 25% τα πωλητήρια έγγραφα. Οι φοροαπαλλαγές του 2016 έδωσαν καρπούς.

Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου για την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2016. Αύξηση 25% καταγράφει το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός το οποίο αναπτερώνει της ελπίδες για σταθεροποίηση της αγοράς, αν μη τι άλλο, φέτος.

Οι λόγοι της ανόδου

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προφανώς και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα "ανοίγμα" προς την κατεύθυνση των ακινήτων. Εκείνο,

όμως, που φέρεται να διαδραμάτισε παράγοντα καταλυτικό είναι οι φορο-απαλλαγές, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών και ο χαμηλός πήχης των καταθετικών επιτοκίων.

Παρά το γεγονός ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν φαίνεται να προβλέπεται επέκταση της απαλλαγής του φόρου κεφαιλαιουχικών από πώληση ακινήτου, εντούτοις το μέτρο -το οποίο ισχύει για το 2016- συνέτεινε στην αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Στην τόνωση της αγοράς συνέβαλε, επίσης, η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για οποιανδήποτε συναλλαγή υπόκειται σε ΦΠΑ.

(ΠΗΓΗ: Κτηματολόγιο)

Μεταβιβαστικά αν ψηφιστεί η μεταρρύθμιση

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφασίστηκαν την περασμένη βδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, επαναφέρουν ωστόσο την καταβολή μεταβιβαστικών τελών για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ακόμα για αυτές, που υπόκεινται σε ΦΠΑ, οι οποίες σήμερα εξαιρούνται. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί η καταβολή του 50% των μεταβιβαστικών τελών.

Αξία

Ποσοστό

Δικαιώματα

Συσσωρευμένα δικαιώματα

%

Μέχρι 85.430

3

2.563

2.563

85.431-170.860

5

4.272

6.835

Πάνω από 170.860

8

Τα επιτόκια στρέφουν τις επενδύσεις στα ακίνητα

Τα πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια και οι μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων, οδηγούν τους επενδυτές στην αναζήτηση επενδύσεων με υψηλότερη απόδοση. Παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά γραφείων ή άλλων υποστατικών, τα οποία έχουν ενοικιαστές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αντίστροφης μίσθωσής. Δηλαδή επιχειρήσεις μέσα από ένα πρόγραμμα απομόχλευσης πωλούν το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιούν για σκοπούς επιχείρησης και το ενοικιάζουν αμέσως πίσω.

Υπάρχουν, επίσης, οι συναλλαγές που αφορούν στις λεγόμενες ανταλλαγές δανείων με ακίνητα (asset to debt swap) όπου, εκμεταλλευόμενοι τη μηδενική φορολογία, δανειολήπτες παραχωρούν τα υποθηκευμένα ακίνητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναντι διαγραφής των χρεών.

Παράγοντας, ο οποίος επίσης εκτιμάται ότι συνέβαλε στην σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων είναι η απαλλαγή από οποιανδήποτε φορολογήση των μερισμάτων και τόκων, που λαμβάνουν ξένοι υπήκοοι (non domiciled), υπό την προϋπόθεση ότι εγκαθίστανται μόνιμα στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα