"Μέρος Β" της καταγγελίας ιδιώτη που οδεύει σε πτώχευση από οφειλές Κράτους

Με ανταλλαγή επιστολών συνεχίζεται η καταγγελία ιδιώτη ο οποίος οδεύει σύμφωνα με τον ισχυρισμό, στα πρόθυρα πτώχευσης, λόγω απλήρωτου ποσού ύψους 148 χιλιάδων από το Κράτος.

Στις 23 Απριλίου 2020 το SigmaLive δημοσίευσε την καταγγελία στην οποία καταγραφόταν ο ισχυρισμός οικοδεσπότη ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το Τμήμα Δημόσιας Απασχόλησης στην Αγλαντζιά. Σύμφωνα με την καταγγελία το Κράτος τερμάτισε παράνομα  ενοικιαστήριυ συμβολαίου εν μέσω οικονομικής κρίσης και οι οφειλές ξεπερνούν τις 148,000. Το ποσό αυτό αφορά

ενοίκια, κοινόχρηστα και παράνομες αποκοπές τελών αποκομιδής σκυβάλων  που χρονολογούνται από το 2011.

Καταγγελία: Οφειλές 148χιλ από το Κράτος οδηγούν ιδιώτη στα πρόθυρα πτώχευσης

Στις 27 Απριλίου 2020 το Τμήμα Εργασίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση – απάντηση στο δημοσίευμα του SigmaLive στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο ιδιοκτήτης του υποστατικού παρέλειπε σε συνεχή και μόνιμη βάση να προβεί στην επιδιόρθωση των κτηριακών προβλημάτων του υποστατικού με αποτέλεσμα να εκδοθεί όχι μία αλλά δύο φορές διάταγμα απαγόρευσης της λειτουργίας και/ή των δραστηριοτήτων που εκτελούνταν από το Γραφείο Εργασίας εντός του υποστατικού».

Απάντηση Τμ. Εργασίας για τις οφειλές 148χιλ σε ιδιώτη

Το SigmaLive κατέχει και απαντητική επιστολή που εστάλη από τον Δ/ντη του Τμήματος στις 3 Απριλίου 2020 προς τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας.
Η επιστολή μεταξύ άλλων καταγράφει τα εξής: «Το Τμήμα Εργασίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επαναφορά του υποστατικού στην κατάσταση την οποία το παρέλαβε και προς τούτο σας καλώ όπως προσέλθετε στον Πρώτο Γραμματέα του Τμήματος προκειμένου να παραλάβετε τα κλειδιά του εν λόγω υποστατικού με ελεύθερη την κατοχή. Ωστόσο όπως σας είχα ενημερώσει με την επιστολή μου ημερομηνίας 7/3/2019 το Τμήμα υποβλήθηκε σε έξοδα αποψίλωσης και μεταφοράς γραφειακού και άλλου εξοπλισμού σε άλλους χώρους, το κόστος του οποίου ανήλθε σε 4.775.50 το οποίο θα σας αποκοπεί από τα οφειλόμενα ενοίκια μέχρι 4/4/20 το υπόλοιπο των οποίων θα σας καταβληθεί άμεσα. Σχετικές αποδείξεις πληρωμών είναι στη διάθεσή σας. Επίσης θα σας αποκοπεί το ποσό των Τελών Αποκομιδής Σκυβάλων για το έτος 2019 ποσού 660 ευρώ τα οποία βάσει της παραγράφου 5ε βαραίνουν την πλευρά σας.
Επιπρόσθετα σας ενημερώνω ότι το ποσό ύψους 5 χιλιάδων θα παρακρατηθεί για περίοδο τουλάχιστον 1 έτους από τα οφειλόμενα ενοίκια, ως εγγύηση για την κάλυψη εξόδων επανελειτουργίας και ή επανάνοιξης άλλου τοπικού Γραφείου Εργασίας και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Επαρχία Λευκωσίς το οποίο αναμένεται να ανευρεθεί εντός της πιο πάνω περιόδου του ενός έτους».

Μεταξύ άλλων η επιστολή καταλήγει με την αναφορά «λυπάμαι πραγματικά για την πιο πάνω εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε δική σας υπαιτιότητα».

Οι νομικοί σύμβουλοί της ιδιοκτήτριας εταιρείας με νέα επιστολή τους επανήλθαν και ισχυρίζονται ότι η εν λόγω απάντηση εμπεριέχει γενικολογίες και αντιφατικότητες αφού αποφεύγεται ο σχολιασμός των οφειλόμενων από το κράτος ενοικίων και άλλων οφειλών της τάξης των 148 χιλ. ευρώ.

Οι νομικοί σύμβουλοι στην ίδια επιστολή προειδοποιούν πως οι πελάτες τους, πέραν του ποσού αυτού θα έχουν αξιώσεις για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ από την μη πληρωμή, που ήταν η αιτία να καταστεί το χρέος της εταιρείας προς την Τράπεζα μη εξυπηρετούμενο και η Εταιρεία να μη δικαιούται να ωφεληθεί του ευεργετήματος της αναστολής δόσεων, με περαιτέρω συνέπεια τον κίνδυνο της εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.

Όπως καταγράφουν στην επιστολή τους οι νομικοί σύμβουλοι, το Υπουργείο Εργασίας το 2007 είχε συνάψει συμφωνία ενοικίασης του υποστατικού. 

Το 2013 ζήτησε όπως μειωθεί το ενοίκιο κατά 1080 ευρώ μηνιαίως για 2 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως το ίδιο ισχυρίστηκε. Παρά την διευκόλυνση που έτυχε, συνέχισε όμως να καταβάλλει το μειωμένο ενοίκιο και μετά την πάροδο των δύο χρόνων αντί του στην συμφωνία προβλεπόμενο, μέχρι που τερμάτισε την συμφωνία στις 4/4/2020. Σημειώνεται πως τα ενοίκια συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νομικοί σύμβουλοι ισχυρίζονται επίσης ότι ο τρόπος και ο χρόνος αλλά και οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας τερμάτισε την συμφωνία, αντιβαίνει αρωγή του κράτους προς τον Ιδιωτικό τομέα, η οποία κρίνεται ως επιτακτική ελέω πανδημίας και καταγράφουν επίσης το γεγονός ότι δεν πρέπει το ίιδο το κράτος να σπρώχνει ιδιώτες στην οικονομική καταστροφή.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα