"Πράσινο φως" σε πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας

Την έκθεση και το προσχέδιο ψηφίσματος της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτή Στέλλας Κυριακίδου, με θέμα «Διασφαλίζοντας στα παιδιά της Ευρώπης πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», ενέκρινε ομόφωνα η Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που συνέρχεται στην Κύπρο στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, παρουσιάζοντας το θέμα ως Εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων,

Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Συνέλευσης, η κα Κυριακίδου επεσήμανε ότι η ανομοιομορφία που παρατηρείται στην Ευρώπη σε σχέση με την πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, έχει πλήξει καίρια τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών.

Παιδιά τα οποία προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υπογράμμισε, και τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες ανισότητες λόγω κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών, βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα λόγω της μη έγκαιρης ή και αποτελεσματικής τους πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε καλεί τα κράτη μέλη του Οργανισμού να επενδύσουν σε φιλικά προς το παιδί συστήματα υγείας, που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ήδη από την προγεννητική φάση.

Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ανακούφιση παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της δεινής οικονομικής τους θέσης και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου οι πάροχοι υγείας, να τυγχάνουν της ενδεικνυόμενης εξειδικευμένης προπαίδειας και εκπαίδευσης.

Καλεί, τέλος, τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσουν σε λειτουργία αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα