"Βόμβα" Ακιντζί για νέα δομή ΚΔ - Καθυσυχάζει η Κυβέρνηση

Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διασφαλίζεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού διαμηνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε σχέση με τη νέα δομή, που θα δημιουργηθεί με τη λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα "Πρωτοσέλιδο" ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι η δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους

δηλώσεις οι οποίες όπως είπε δεν είναι σωστό να γίνονται αφού μπορεί να επηρεάσουν το θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Η μετεξέλιξη της ΚΔ, πρόσθεσε, δεν θα διασφαλίζεται μέσα απο δηλώσεις αλλά μέσα απο πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες ενός σχεδίου λύσης.

Η δήλωση του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος ελήφθη ως «βόμβα» στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων. Ο Μπαρίς Μπουρτζού ξεκαθάρισε πως η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη περιέγραψε, μάλιστα, μια διαδικασία παρθενογένεσης, σε νέα ομοσπονδιακή δομή, βασισμένη στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 * Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας ενός νέου κράτους, ο κ. Μπουρτζού τόνισε πως «σύμφωνα με το ότι οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και με το ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, το φυσικό είναι να δημιουργήσουμε μία Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών (...) Αυτό δεν σημαίνει ότι η τ/κ πλευρά αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία (…) Σε καμία περίπτωση η προσπάθειά μας δεν στοχεύει στην τροποποίησή της (μετεξέλιξη) (…) Εμείς με τη λύση θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επικρίνουν τον Μουσταφά Ακιντζί και καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει.

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Άκρως προκλητικός παρουσιάζεται για πολλοστή φορά ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διά ανακοίνωσης της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους, καθιστά σαφές ότι δεν αποδέχεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιγράφει με ακρίβεια μια διαδικασία παρθενογένεσης, επικαλούμενος μάλιστα και τη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου του Φεβρουαρίου 2014».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει εάν, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για δυο ανεξάρτητα κράτη, εξακολουθεί να μοιράζεται το ίδιο όραμα για λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, σήμερα υπάρχουν συμπτώσεις συμφερόντων για να λυθεί το Κυπριακό, όχι όμως στη βάση του δικαίου της δημοκρατικής λύσης, του ενός κράτους, της κατοχύρωσης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά του "λύση νάναι και ότι νάναι".

Keywords
Τυχαία Θέματα