Ανάγκη σταθεροποίησης σχέσεων με Κίνα λέει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφωνεί με την ηγεσία της Κίνας για την ανάγκη «σταθεροποίησης» των σχέσεων, αλλά ότι έχει «καθαρή ματιά» στις τεράστιες διαφωνίες.

«Σε κάθε συνάντηση, τόνιζα ότι η άμεση δέσμευση και η διαρκής επικοινωνία σε ανώτερα επίπεδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε υπεύθυνα τις διαφορές και να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ύστερα από συνομιλίες

δύο ημερών.

"Το ίδιο άκουσα από τους Κινέζους ομολόγους μου. Και οι δύο συμφωνούμε στην ανάγκη σταθεροποίησης της σχέσης μας", ανέφερε.

Απέρριψε την κριτική από το Πεκίνο και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ημιαγωγών υψηλής ποιότητας, δεν επιδιώκουν τον «οικονομικό περιορισμό» της Κίνας.

Όμως ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες «σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα», αφού ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ως η μεγαλύτερη πιθανή απειλή.

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις της διαχείρισης αυτής της σχέσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία διαφωνούμε βαθύτατα, ακόμη και έντονα», είπε ο Μπλίνκεν.

Η Κίνα έχει επισημάνει την Ταϊβάν ως κύριο τομέα διαφωνίας. Το Πεκίνο διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, η οποία αγοράζει όπλα από την Ουάσιγκτον, και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας για την κατάληψη του νησιού.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και στάθηκε στη θέση τους για διατήρηση του status quo.

«Ταυτόχρονα, εμείς και πολλοί άλλοι έχουμε βαθιές ανησυχίες για ορισμένες από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κίνα τα τελευταία χρόνια, από το 2016», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα