Ανάλυση: Το μυστήριο με την υγεία του Ερντογάν και το κλονισμένο γόητρο του

Την ώρα που οι φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έδιναν και έπαιρναν, ο ίδιος έκανε μια «διαστημική» εμφάνιση, ανακοινώνοντας την πρώτη αποστολή στο διάστημα και τον Τούρκο αστροναύτη που θα την εκτελέσει. Τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευσή του μπροστά στις κάμερες σε ζωντανή εκπομπή, έδωσε το παρόν του στη μεγαλειώδη αυτή φιέστα στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε στη σκηνή του φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest στην Κωνσταντινούπολη τον πρώτο αστροναύτη

της Τουρκίας με τα εξής λόγια: «Ο Αλπέρ Γκεζέραβτζί, ο οποίος θα μεταβεί στο διεθνή διαστημικό σταθμό, είναι ένας ήρωας Τούρκος πιλότος που έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στην Πολεμική μας Αεροπορία», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και τον αναπληρωματικό αστροναύτη, τον Τούβα Τζιχάνγκιρ Ατάσεβέρ, ο οποίος είναι μηχανικός συστημάτων και εργάζεται στον τομέα των συστημάτων διαστημικής εκτόξευσης στην αμυντική εταιρεία Roketsan.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για το φεστιβάλ τεχνολογίας με το τουρκικής κατασκευής πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, τον οποίο αποκαλεί πάντα «αδελφό» ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ  στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν η σύζυγός του, Εμινέ.

Στη διαδρομή μέχρι να φτάσει στη σκηνή, δημοσιογράφος του CNNTürk σταμάτησε το όχημα για να ρωτήσει τον Τούρκο πρόεδρο αν είναι καλά στην υγεία του. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, συστήνοντας στη δημοσιογράφο να δουλεύει ακόμη πιο σκληρά.

Παρά την τελευταία του εμφάνιση, το μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του παραμένει. Στην Τουρκία οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, ενώ στελέχη της κυβέρνησης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κάνουν το παν για να πείσουν ότι ο Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του και απλώς πάσχει από λοιμώδη γαστρεντερίτιδα, την οποία κόλλησε σε κάποια από τις πέντε πόλεις που επισκέφθηκε για προεκλογικούς λόγους στην αρχή της εβδομάδας. «Όση παραπληροφόρηση και αν υπάρξει, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός θα σταθεί στο πλευρό του ηγέτη του και το ΑΚΡ θα κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

Εκτός από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Ερντογάν ακύρωσε την εμφάνισή του στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου την Πέμπτη, συμμετέχοντας διαδικτυακά στην τελετή, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι ο πρώτος τέτοιος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία είναι ρωσικής κατασκευής, από τη Rosatom. Στη διάρκεια της τελετής, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε ζωντανή σύνδεση από το γραφείο του, όμως φαινόταν εξαντλημένος.

«Η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό αστυνομικό κράτος χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, γι’ αυτό είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την αλήθεια για την υγεία του Ερντογάν σε αυτή τη φάση» αναφέρει ανάλυση του αμερικανικού think tank American Enterprise Institute.

Ανάλυση της Καθημερινής Ελλάδας, αναφέρει ότι ίσως για πρώτη φορά στην εικοσαετή κυριαρχία του ο Ερντογάν δίνει την εικόνα ενός «κουρασμένου προέδρου». Δίνει δηλαδή το αντίθετο μήνυμα από αυτό στο οποίο έχει επενδύσει όλη την προεκλογική στρατηγική του – το μήνυμα της πανίσχυρης Τουρκίας που, παρά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς της, ναυπηγεί αεροπλανοφόρα και κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι απαιτητικοί. Θέλουν ισχυρό ηγέτη. Το 2002 ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ είχε ασθενήσει για πολλές εβδομάδες. Η ασθένειά του είχε συμπέσει με την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα στις εκλογές εκείνου του έτους να πάρει μόλις το 1,2% των ψήφων. Τον νίκησε ο κ. Ερντογάν ως δυναμικός και νέος», εξήγησε στο ίδιο δημοσίευμα Τούρκος δημοσιογράφος.

Τώρα η χώρα μπαίνει στην τελική εκλογική ευθεία, έχουν απομείνει μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις κάλπες και πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν ο κ. Ερντογάν θα έχει τις αντοχές να «τρέξει» τα πιο δύσκολα μέτρα στο φίνις. Κάποιοι άλλοι θέτουν ήδη το ζήτημα εάν, σε περίπτωση που ο ίδιος νικήσει, θα είναι σε θέση να κυβερνήσει την Τουρκία. Μια χώρα που κάθε μήνα ο λαός γίνεται φτωχότερος καθώς μειώνεται η αγοραστική του δύναμη και όλοι προβλέπουν μεγάλη οικονομική κρίση μετά τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας με EE αν χάσει ο Ερντογάν;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση, Ερντογάν,analysi, erntogan