Ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων - Οι τιμές και τι ισχύει για ανήλικους

Η προετοιμασία για τις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανανέωση των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πολλοί είναι οι πολιτες που θα σπεύσουν είτε να ανανεώσουν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια τους είτε να εκδώσουν για τα ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η απόκτηση και κατοχή δελτίου ταυτότητας είναι υποχρεωτική για οποιοδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και προαιρετική για άτομα μικρότερης ηλικίας.

Η αίτηση υποβάλλεται στα σημεία εξυπηρέτησης σε

κάθε επαρχία τα οποία είναι η Επαρχιακή Διοίκηση, και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Για την υποβολή αίτησης απαιτείται η φυσική παρουσία του αιτητή. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη βιομετρικών στοιχείων (φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα) καθώς και της υπογραφής του αιτητή. Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση παραχώρησης δακτυλικών αποτυπωμάτων και υπογραφής.

Οι αιτητές μπορούν να προσκομίσουν φωτογραφία, η οποία θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τι ισχύει για ανήλικους

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται για ανήλικο κάτω των 12 ετών, αυτή πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνεται και να υπογράφεται και από τους δύο γονείς/ κηδεμόνες, ενώπιον του λειτουργού παραλαβής. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων/ κηδεμόνων βρίσκεται στο εξωτερικό, η αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υπογράφεται από τον γονέα/ κηδεμόνα που βρίσκεται στη Δημοκρατία και θα πρέπει να συνοδεύεται με γραπτή συγκατάθεση του γονέα/ κηδεμόνα που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία να καταγράφεται με σαφήνεια η συγκατάθεση για έκδοση δελτίου ταυτότητας του ανήλικου παιδιού του.
Η συγκατάθεση αυτή θα πρέπει να πιστοποιείται ενώπιον Προξενικού Λειτουργού στις Προξενικές Αρχές της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων/ κηδεμόνων κατέχει την αποκλειστική γονική μέριμνα του ανήλικου, με την αίτηση θα πρέπει να προσκομίζεται το σχετικό Διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται για ανήλικο πρόσωπο άνω των 12 ετών, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς/ κηδεμόνες.

Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του δελτίου ταυτότητας, θα πρέπει να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία για την απώλεια/κλοπή καθώς και Ένορκη Δήλωση στο Δικαστήριο. Τα εν λόγω έγγραφα θα πρέπει να προσκομίζονται με την αίτηση.

Τέλη

Έκδοση/ ανανέωση δελτίου ταυτότητας ενηλίκων: €30

Έκδοση/ ανανέωση δελτίου ταυτότητας ανηλίκων:€20

Έκδοση/ ανανέωση διαβατηρίου ενηλίκων: €70

Έκδοση/ ανανέωση διαβατηρίου ανηλίκων:€45

Επιπρόσθετο τέλος για ταχεία έκδοση διαβατηρίου: €50

Αντικατάσταση διαβατηρίου λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής: Διπλάσια των προβλεπόμενων τελών (1η φορά) και διπλάσια της προηγούμενης φοράς για κάθε επόμενη φορά.

Έκδοση και παραλαβή δελτίων ταυτότητας/ διαβατηρίου

Όλα τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος στη Λευκωσία.

Μπορείτε να παραλάβετε το δελτίο ταυτότητά σας μόνο από το σημείο όπου είχατε υποβάλει την αίτησή σας.

Από τη στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την παραλαβή του δελτίου ταυτότητας συνήθως μεσολαβούν 10 εργάσιμες ημέρες περίπου. Eντούτοις, o χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων που παραλαμβάνονται αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα αναβαθμίσεις των συστημάτων, διαδικασίες συντήρησης, κλπ

Χρονική ισχύς

Η χρονική ισχύς τόσο των διαβατηρίων όσο και των δελτίων ταυτότητας είναι 10 έτη για ενήλικα και 5 έτη για ανήλικα πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα