Ανάπλαση Καλλιπόλεως με €5.250.000 από ευρωπαϊκά κονδύλια

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, προωθεί την ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, μέσα στα πλαίσια εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών.

Η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην προσπάθεια που καταβάλει η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για εφαρμογή του ΟΣΚΛ, το οποίο αποτελεί την έναρξη μιας μακρόχρονης αειφόρου προσπάθειας

για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας με την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, την αύξηση της οδικής ασφάλειας, της άνετης και ασφαλούς διακίνησης των πεζών και γενικά, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους €5.250.000 από τον άξονα των μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της νέας χρηματοδοτικής περιόδου των Διαρθρωτικών Ταμείων 2014 – 2020.

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και σχεδιασμού του έργου, με την ολοκλήρωση του οποίου οι δημότες και επισκέπτες της περιοχής θα απολαμβάνουν:

1. Νέα πεζοδρόμια καθ’ όλο το μήκος του έργου, προσβάσιμα για όλους σύμφωνα με τις πρόνοιες της βιώσιμης κινητικότητας.

2. Απάλειψη της άναρχης στάθμευσης, με τη δημιουργία κόλπων στάθμευσης χωρητικότητας 85 οχημάτων σε όλο το μήκος του έργου και την ταυτόχρονη τοποθέτηση περιοριστικών πασσάλων για παρεμπόδιση στάθμευσης στα πεζοδρόμια.

3. Νέος οδικός φωτισμός τεχνολογίας LED (μείωση της δαπάνης για ηλεκτροφωτισμό κατά 40%).

4. Υπογειοποίηση όλων των Υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αφήνοντας έτσι ελεύθερο χώρο διακίνησης των πεζών στα πεζοδρόμια.

5. Φύτευση 200 περίπου νέων δέντρων κατά μήκος της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, σε σημεία που το επιτρέπει το πλάτος των πεζοδρομίων, χωρίς να επηρεάζεται η διακίνηση των πεζών.

6. Θέσεις ποδηλατοστασίων.

7. Τοποθέτηση καλάθων απορριμμάτων για πεζούς.

8. Δημιουργία υπαίθριου χώρου στη συμβολή Υπατίας- Λεωφόρου Καλλιπόλεως, που θα περιλαμβάνει διαμόρφωση πλατείας με σύστημα πίδακα, παγκάκια και χώρους χαμηλής βλάστησης.

9. Νέο δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων.

10. Το έργο δεν περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις ούτε και εφαρμογή δεσμευτικής ρυμοτομίας.

Η μελέτη εφαρμογής έχει ολοκληρωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις/ παρατηρήσεις/ σχόλια των δημοτών που κρίθηκαν ότι συμβάλλουν προς όφελος του έργου και στην παρούσα φάση διεξάγεται η νενομισμένη διαδικασία ελέγχου. Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ως δικαιούχος του έργου και φορέας υλοποίησης, θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα