Αναστασιάδης: Να μην μας απογοητεύει ο «Ονασαγόρας»

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο δυνητικό κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο 9 δεν θα πρέπει να προκαλεί απογοήτευση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα τόσο της Νορβηγίας όσο και του γειτονικού Ισραήλ, όπου έγιναν επανειλημμένες γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα τεμάχια για ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού

Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η απόφαση για ανέγερση χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου παραμένει στο τραπέζι αλλά υπό προϋποθέσεις.

«Το τερματικό είναι μια απόφαση που παραμένει αλλά είναι μια απόφαση κάτω από προϋποθέσεις», είπε.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «το τερματικό, όταν λαμβάνετο η απόφαση κατασκευής του είχε ως δεδομένα κάποιες πληροφορίες ή δεδομένα που παρουσίαζαν πλούσια κοιτάσματα, που έδιναν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ή που επέτρεπαν την επένδυση».

Λέγοντας ότι κάποια σημεία που επιλέγησαν για τη διενέργεια της γεώτρησης δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου το πλουσιότερο σήμερα τεμάχιο σε κοιτάσματα ήταν ένα τεμάχιο το οποίο είχε αδειοδοτηθεί τρεις φορές ανεπιτυχώς με σωρεία ερευνών και η τέταρτη αδειοδότηση επέτρεψε την ανακάλυψη των πλουσιότερων κοιτασμάτων ενέργειας της Νορβηγίας.

«Συνεπώς δεν απογοητευόμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι η επιλογή πολλές φορές συγκεκριμένων τεμαχίων για έρευνα μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

Επεσήμανε δε ότι «το ίδιο έγινε στα ισραηλινά τεμάχια Ταμάρ και Λεβιάθαν όπου οι πρώτες ενδείξεις ήταν όχι οι αναμενόμενες ή ενθαρρυντικές και εν συνεχεία οι έρευνες απεκάλυψαν ότι ήταν πλουσιότατα σε κοιτάσματα τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα