Αναστάτωση στο Παγκόσμιο εμπόριο – Έρχονται αυξήσεις και ελλείψεις σε προϊόντα

Το επιχειρείν στην Κύπρο ανησυχεί και προειδοποιεί πως το μεταφορικό κόστος θα αυξηθεί σημαντικά και πως θα υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων στην αγορά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στις Τομές στα Γεγονότα, αναστάτωση επικρατεί στο επιχειρείν μετά την επίθεση των Χούθι που είχε ως αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες να διακόψουν τις διαδρομές τους από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Γεγονός που οι αυξήσεις στα προϊόντας και οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του

ΚΕΒΕ, Μάριο Τισακκή, «τα πλοία κάνουν τον γύρο της Αφρική για να φτάσουν. Προσθέτει μίνιμουμ 20 μέρες καθυστερήσεις στην παράδοση των κοντέινερ».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «τα εμπορικά πλοία, πραγματοποιούν περίπου 5 ταξίδια τον χρόνο. Με την αναδρομολόγηση των μεταφορών θα μειωθούν αυτά τα ταξίδια. Συνεπώς, αναμένεται να υπάρξει αύξηση στα ναύλα, ώστε να δικαιολογεί τη λειτουργία της γραμμής και την κερδοφορία της».

Ακολούθως, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη κάποιες αυξήσεις στα ναύλα.

Λόγω των καθυστερήσεων, ο κ. Τσιακκής καλεί τις εταιρείες για καλύτερη προετοιμασία να βάζουν πιο μεγάλες παραγγελίες ώστε να έχουν απόθεμα μέχρι να έρθει το επόμενο πλοίο και να τους φέρει εμπορεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα