Άνευ προηγουμένου αποδόμηση των θεσμών της Δημοκρατίας

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφηκαν σήμερα αμέσως μετά την ανακοίνωση του πορίσματος Καλλή από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η έκθεση κάνει λόγο για ποινικά αδικήματα που διέπραξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και τα οποία αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έκανε λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του, λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας, για ατυχή παραλληλισμό της υπόθεσης Providencia με εκείνη του συμψηφισμού

χρεών και καταθέσεων του ιδίου και αντέστρεψε τα πυρά, αναφερόμενος σε “συγκλίνουσες μοχθηρίες”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τοποθετούμενος επί των στοιχείων που περιέχει το πόρισμα Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτόκριτου και τις καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει κατά τη συνεδρία του αύριο τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία και θα διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές προς διερεύνηση των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, επανήλθε με νέα δήλωση, υποστηρίζοντας ότι με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας, οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, κατά τρόπο που προκαλεί ντροπή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά:

Έκθεση Καλλή: Κάνει λόγο δεκασμό και δωροληψία
Τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό διέπραξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σύμφωνα με την τελική άποψη και κατάληξη του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες έμμεσες, κατά κύριο λόγο, παρεμβάσεις, που αποσκοπούσαν στην άντληση πληροφόρησης για το περιεχόμενο της έκθεσης Καλλή.

Απηύθυνε την ίδια στιγμή προειδοποίηση ότι στο μέλλον τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα αποκρούονται απλώς, αλλά θα συνοδεύονται και από κυρώσεις.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν θέλω κατ΄αρχάς να προδικάσω οτιδήποτε όσον αφορά την υπόθεση αυτή, πολύ λιγότερο και για την έκβασή της, και όπως σημείωσε “αντιλαμβάνεστε είναι και το τεκμήριο αθωότητας που πάντα υπάρχει».

Μπορώ να πω όμως, ανέφερε, «η απόληξη που έχουμε, έστω και σήμερα με αυτά τα δεδομένα, με μια έκθεση, είναι μια ζοφερή μέρα για τη Νομική Υπηρεσία».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι απέστειλε στον κ. Ερωτοκρίτου τα ίδια κείμενα που έδωσε και στους δημοσιογράφους λίγο πριν τη διάσκεψη Τύπου.

Το ποιες είναι ενδεχόμενα οι κατηγορίες και ποια ενδεχόμενα να είναι τα εμπλεκόμενα άτομα σε ένα κατηγορητήριο είναι θέματα που σοβαρά θα απασχολήσουν στις επόμενες μέρες, μαζί με τα άλλα προβλήματα που έχω εντοπίσει, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Σε ερώτηση αν μπορεί να συνεργαστεί πλέον μαζί με τον κ. Ερωτοκρίτου, αναγνώρισε ότι «κοιτάξετε κατά καιρούς είχαμε διαφορές απόψεων, νοοτροπίας κτλ». Βεβαίως συνεργαζόμαστε, πρόσθεσε, «αλλά αυτή η εξέλιξη είναι μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να ληφθεί παρά πολύ σοβαρά υπόψη».

Σε άλλη ερώτηση αν για λόγους ευθιξίας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει ή όχι να έρθει αύριο στο γραφείο του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «νομίζω ο αρμόδιος να σας απαντήσει είναι ο ίδιος και όχι εγώ».

Κληθείς να πει κατά πόσο τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην υπόθεση αυτή».

Ρ. Ερωτοκρίτου: Πόλεμος από κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο της Λευκωσίας
“Αναμφίβολα” παραμένει στη θέση του και θα πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στην Νομική Υπηρεσία δηλώνει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που έκανε λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας, για ατυχή παραλληλισμό της υπόθεσης Providencia με εκείνη του συμψηφισμού χρεών και καταθέσεων του ιδίου και αντέστρεψε τα πυρά αναφερόμενος σε “συγκλίνουσες μοχθηρίες”.

Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε εκείνης του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι το λόγο τώρα έχει η Αστυνομία για να διεξάγει ανακρίσεις λέγοντας ότι καταθέσεις θα πρέπει να ληφθούν όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους νυν και τέως Γενικούς Εισαγγελείς, τον δικηγόρο των ετεροθαλών αδερφών της 13χρονης ορφανής Ρωσίδας (υπόθεση Providencia) Πάμπο Ιωαννίδη, τον Έφορο Εταιρειών, τον δικηγόρο της 13χρονης, αλλά και οι αντίδικοί του που είναι το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους (στην προσωπική του υπόθεση).

Θα ανοιχθούν είπε, οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων αυτών σε όποιες χώρες κι αν βρίσκονται και τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα. “Πρώτος εγώ”. Στην οκτάωρη κατάθεσή του στον κ. Καλλή, πρόσθεσε, είχε εισηγηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ίδιου, χωρίς να πάρει απάντηση.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως για να υπάρχει ποινικό αδίκημα πρέπει να υπάρχει παραπονούμενος και διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός. Ο κ. Ιωαννίδης, η Αρχή Εξυγίανσης, η Διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ή μήπως η Διοικητής της ΚΤ, διερωτήθηκε. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει στα χέρια του αυτούσιο το πόρισμα του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή, Παναγιώτη Καλλή γιατί δεν του δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

“Είμαι αναγκασμένος να προβώ σε αυτή την δημοσιογραφική διάσκεψη για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου στοιχειωδώς μπροστά σε μια καθαρή συνωμοσία” ανέφερε λέγοντας ότι από την ημέρα του διορισμού του “ουδέποτε έγινα αποδεκτός από το κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο συγκεκριμένα της πρωτεύουσας, αφού τα όσα έχω κάνει έχουν ενοχλήσει πολλούς και αναφέρομαι σε αυτά που έχουν σχέση με τη διερεύνηση των ζητημάτων της οικονομίας”.

ΠτΔ: Ποινικοί ανακριτές για εξελίξεις στη Γενική Εισαγγελία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τοποθετούμενος επί των στοιχείων που περιέχει το πόρισμα Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτόκριτου και τις καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει κατά τη συνεδρία του αύριο τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία και θα διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές προς διερεύνηση των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαβεβαιώνοντας τον κυπριακό λαό ότι θα είναι άτεγκτος στη πάταξη της όποιας μορφής διαπλοκής από όπου και αν αυτή προέρχεται.

“Οι σημερινές εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία του κράτους μου προκαλούν βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό” αναφέρει στη γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι συμμερίζεται ότι τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης που ο κυπριακός λαός αισθάνεται και τα ερωτηματικά που του έχουν δημιουργηθεί όταν εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες και καταγγελίες.

Αντιδράσεις και προβληματισμοί κομμάτων
Αντιδράσεις από τα κόμματα για την κατάσταση που παρουσιάζει η Νομική Υπηρεσία,-με την ανακοίνωση του πορίσματος Καλλή για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα μελετηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης του κ. Ερωτοκρίτου αλλά και τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα,- τα οποία κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στους θεσμούς λόγω διαφθοράς.

ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι έχουν προκύψει μια σειρά από άκρως σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης στη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι στην αυριανή πρωινή συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, θα εξετάσει τόσο την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το πόρισμα της ανακριτικής έρευνας του κ. Π.Καλλή και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρ. Ερωτοκρίτου και αφού διεξέλθει τα όποια στοιχεία βρίσκονται ενώπιόν του, το κόμμα θα τοποθετηθεί σχετικά με τα θέματα που εγείρονται.

ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολιτικά εκτεθειμένος για το διορισμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρει ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είναι θεσμικά εκτεθειμένος και δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του και ζητά όπως το πόρισμα Καλλή ακολουθήσει η πλήρης διερεύνηση και ενημερωθεί ο λαός για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού των ενόχων για το τραπεζικό έγκλημα. Το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι η παρουσίαση του πορίσματος Καλλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, επιτείνει σημαντικά την απογοήτευση και την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργία του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, η οποία πλήττεται από την πρωτοφανή σύγκρουση αξιωματούχων που ο ίδιος διόρισε, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει, να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Ερωτοκρίτου και να ζητήσει ποινική έρευνα για διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου. Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι το πόρισμα Καλλή, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και οι πρωτοφανείς κατηγορίες από τον κ. Ερωτοκρίτου προκαλούν “ κυριολεκτικώς αηδία και απογοήτευση στην κοινωνία”.

ΕΔΕΚ
Το ΚΣ ΕΔΕΚ τονίζοντας τη σοβαρότητα των καταγγελιών ζήτησε να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως εντοπισμός παράπλευρων επεμβάσεων ή και εξαρτήσεων που παρεμπόδισαν ή παρεμποδίζουν το έργο των ανακριτών στη διαδικασία πλήρους διερεύνησης όσων εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή του τόπου που δεν προχώρησε ενώ εγείρει εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων από τη Focus και το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.

Οικολόγοι
Το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα, τόσο ο Γενικός Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και όσο και ο Βοηθός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και διατύπωσε τη θέση ότι τα κενά τα οποία έχουν εντοπιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα στο Σύνταγμα σχετικά με παρανομίες ανεξάρτητων αξιωματούχων πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Ανέφερε επίσης ότι αυτά που συμβαίνουν ενισχύουν την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δικαιοσύνη και τιμωρία αφού ακόμα και αυτοί που ανέλαβαν αυτό το έργο κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.

Συμμαχία Πολιτών
Η Συμμαχία Πολιτών αναφέροντας ότι βαραίνουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς των αξιωματούχων στην Κεντρική Τράπεζα και τη Νομική Υπηρεσία καθώς οι διορισθέντες αποτελούν προσωπικές επιλογές του “προς εξόφληση προσωπικών και κομματικών προεκλογικών υποχρεώσεων”, διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις προσωπικές πολιτικές ευθύνες των επιλογών του “ή ποντιοπιλατικά θα δηλώσει ότι δεν γνώριζε”.

Πάμπος Ιωαννίδης: “Στερούνται σοβαρότητας” οι δηλώσεις Ερωτοκρίτου
Ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου, “εξετράπη σε οχετό ανακριβών και υβριστικών δηλώσεων σε βάρος του γραφείου μας και εμένα προσωπικά” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πάμπος Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ.

“Οι δηλώσεις του κ. Ερωτοκρίτου σε βάρος του γραφείου μας και εμού προσωπικά δυστυχώς στερούνται σοβαρότητας και είναι ανεύθυνες. Εγώ και το γραφείο μας ουδέν άλλο επράξαμεν παρά να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των πελατών μας στην υπόθεση Providencia και μεταγενέστερα να ανταποκριθούμε στην κλήση του ποινικού ανακριτή, όπως είχαμε αναμφισβήτητο καθήκον και υποχρέωση ενώπιον του οπίου εκθέσαμε τα γεγονότα όπως μας ζητήθηκε και τα οποία αναντίλεκτα μαρτυρούνται από αναμφισβήτητα έγγραφα” καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ. Εισαγγελέας: 'Ντροπή'. Κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι με την υπόθαλψη του ΠτΔ
Με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, κατά τρόπο που προκαλεί ντροπή, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

“Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τόσο τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όσο και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαξιώ να απαντήσω καθ΄οιονδήποτε τρόπο σε όσα αστήρικτα λέχθηκαν προς δημιουργία προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού” αναφέρει ο κ. Κληρίδης σε γραπτή δήλωση.

Δυστυχώς, προσθέτει, “βλέπω να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχα για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου”.

“Ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες και τελικά οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας. Ντροπή!” καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα