Ανησυχεί για την Ισραηλινή έφοδο στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης η ΕΕ

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι αναλογικές και να συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας την επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στη Τζενίν, στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει έντονη ανησυχία για τα τελευταία γεγονότα στη Τζενίν, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αρκετές απώλειες αμάχων», δήλωσε ο κ. Στάνο σε γραπτή

ανακοίνωση.

Όπως προστίθεται, η ΕΕ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ για προώθηση σχεδιασμού πάνω από τεσσάρων χιλιάδων οικιστικών μονάδων εποικισμού στα τέλη Ιουνίου και καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει καθώς ο εποικισμός είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο και απειλούν τη βιωσιμότητα του στόχους της λύσης δύο κρατών.

Η ΕΕ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις αλλαγές με τις οποίες επισπεύδονται οι διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης οικισμών, αλλαγές που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ στις 18 Ιουνίου.

«Οι μονομερείς αυτές ενέργειες έρχονται αντιβαίνουν στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και να εκτονωθούν οι εντάσεις επί του εδάφους» προσθέτει ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωση, τονίζοντας πως η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα ανακοινωθέντα της Άκαμπα και του Σαρμ Ελ Σέιχ και καλεί όλα τα μέρη να δεσμευτούν εκ νέου προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα