Ανησυχία ΕΕ για την κατάσταση στην κουρδική περιφέρεια

Ερώτηση υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης στην Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Απάντηση Ύπατης Εκπροσώπου Μογκερίνι, σε γραπτή ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απάντησε στη γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ,S&D) σχετικά με τις σοβαρές παραβιάσεις της Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια.

Ο κ. Παπαδάκης

είχε επισημάνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια, όπου αναφέρεται λεπτομερώς στις «κατηγορίες για μαζικές καταστροφές, φόνους και πολυάριθμες άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου», που διαπράχθηκαν ανάμεσα στον Ιούλιο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη διάρκεια κυβερνητικών επιχειρήσεων ασφαλείας κατά του PKK. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις έπληξαν περισσότερες από 30 κοινότητες, ορισμένες συνοικίες των οποίων ισοπεδώθηκαν, και δημιούργησαν από 335.000 έως 500.000 εκτοπισμένους, στην πλειονότητά τους Κούρδους. Στην έκθεσή του, ο ΟΗΕ τεκμηριώνει επίσης «υπερβολική χρήση βίας, δολοφονίες, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια».

Ο Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, ρώτησε την Ύπατη Εκπρόσωπο αν προβλέπεται η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κουρδικής καταγωγής πολίτες, ωστόσο η ίδια απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, δηλώνοντας ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι αναμένεται από την Τουρκία να τηρεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και λαμβανομένου υπόψη του καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Τέλος, τόνισε ότι η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη βία στη νοτιοανατολική περιφέρεια της χώρας και πιστεύει ακράδαντα ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία για την επίτευξη ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα