Ανησυχία εκφράζει η Ιαπωνία σε Ρωσία και Κίνα για «επίδειξη δύναμης»

Η Ιαπωνία δήλωσε την Τετάρτη ότι εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» στη Ρωσία και την Κίνα για αυτό που το Τόκιο περιέγραψε ως «επίδειξη δύναμης» μετά την κοινή αεροπορική περιπολία των δύο χωρών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Ασία, όταν η Ρωσία

έχει ήδη αυξήσει τις εντάσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Hirokazu Matsuno, ο κορυφαίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του στο Πεκίνο και τη Μόσχα, ανέφερε το Kyodo News.

Τουλάχιστον έξι στρατιωτικά αεροσκάφη από τη Ρωσία και την Κίνα πραγματοποίησαν κοινή αποστολή αεροπορικής περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και οι αεροπορικές δυνάμεις του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πραγματοποίησαν πτήση 13 ωρών ως μέρος μιας αεροπορικής ομάδας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι στρατιώτες της Κίνας και της Ρωσίας πραγματοποίησαν την κοινή εναέρια στρατηγική περιπολία σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας τους», δήλωσε ο Κινέζος ομόλογός τους σε ξεχωριστή δήλωση.

Η αεροπορική περιπολία πραγματοποιήθηκε καθώς οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ινδίας συναντήθηκαν στο Τόκιο ως μέρος της συμμαχίας τους Quad.

Ο Ματσούνο χαρακτήρισε την περιπολία «επίδειξη δύναμης», προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι «διεξήχθη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ανεβάζει το επίπεδο της πρόκλησης».

«Η κυβέρνηση απαιτεί σθεναρά η Κίνα να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας βουλευτής Μασαχίσα Σάτο, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε: «Η Κίνα έχει αποδειχθεί ως ένα έθνος απατεώνας».

«Πρέπει να δείξουμε μια αυστηρή στάση με βάση το διεθνές δίκαιο ενάντια σε μια τέτοια παρεκκλίνουσα επίδειξη δύναμης», είπε ο Σάτο, προτείνοντας ότι η Ιαπωνία θα πρέπει «να εξετάσει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει πλοία αμυντικής δύναμης προς τα στενά της Ταϊβάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία, Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα,anisychia, iaponia, rosia, kina