Ανησυχία για την διάδοση του «ναρκωτικού Ζόμπι» - Πρώτος θάνατος στο ΗΒ

Το «ναρκωτικό ζόμπι» ξυλαζίνη που σαπίζει την σάρκα έχει προκαλέσει τον όλεθρο στις ΗΠΑ. Τώρα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τοξικολογική έκθεση έδειξε ότι ένας μεσήλικας από το Solihull της Αγγλίας πέθανε από τις επιπτώσεις της ξυλαζίνης, της ηρωίνης, της φεντανύλης και της κοκαΐνης.

Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ αυξάνονται τα τελευταία 20 χρόνια, με πάνω από 100.000 θανάτους από υπερβολική δόση να αναφέρθηκαν το 2021, κυρίως λόγω των οπιοειδών . Είναι μια από

τις χειρότερες καταστροφές δημόσιας υγείας που έχουν επηρεάσει ποτέ τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Για να προστεθεί σε αυτήν την ήδη καταστροφική τάση, οι προμήθειες ηρωίνης στις ΗΠΑ νοθεύονται συνήθως με το ισχυρό συνθετικό οπιοειδές φαιντανύλη και το ηρεμιστικό για τα ζώα ξυλαζίνη για τη μείωση του κόστους παραγωγής μεγάλων παρτίδων ηρωίνης.

Διαβάστε επίσης:Φαιντανύλη: Ο υπ' αριθμόν ένα κατά συρροή δολοφόνος στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν αναφορές ότι πάνω από το 90 τοις εκατό της ηρωίνης περιέχει αυτόν τον συνδυασμό.

Η ξυλαζίνη - που ονομάζεται "tranq" ή "tranq dope" όταν συνδυάζεται με ηρωίνη και φαιντανύλη - χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική για να προκαλέσει καταστολή, ανακούφιση από τον πόνο και μυϊκή χαλάρωση, αλλά δεν έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση.

Τόσο η ξυλαζίνη όσο και η φαιντανύλη είναι ψυχοδραστικά και προσθέτουν στα αποτελέσματα που βιώνει ένας χρήστης. Η φαιντανύλη είναι ένα φάρμακο βραχείας δράσης και η προσθήκη ξυλαζίνης επεκτείνει το προκύπτον αίσθημα ευφορίας για να μιμηθεί τις επιπτώσεις της ηρωίνης.

Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι η ηρωίνη είναι νοθευμένη (ή «κομμένη») με αυτές τις άλλες ουσίες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και σε υπερβολική δόση.

Για παράδειγμα, όταν εγχέεται ξυλαζίνη μπορεί να προκαλέσει ανοιχτά τραύματα όπως δερματικά έλκη και αποστήματα. Με τη μακροχρόνια χρήση, αυτές οι βλάβες μπορούν να γίνουν ευρέως διαδεδομένες στα χέρια και τα πόδια προκαλώντας θάνατο ιστού, εξ ου και το παρατσούκλι τους: το ναρκωτικό ζόμπι.

Αν και η ξυλαζίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην παράνομη προμήθεια ναρκωτικών των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​πρώτη απόδειξη της χρήσης της εκτός της Βόρειας Αμερικής ήταν ο εντοπισμός της στον θάνατο που σχετίζεται με τα ναρκωτικά που σημειώθηκε στο Solihull. Η υπόθεση έχει καταγραφεί στο Journal of Forensic and Legal Medicine .

Ο θάνατος αφορούσε έναν 43χρονο με ιστορικό χρήσης παράνομων ναρκωτικών. Δεν εντοπίστηκε καμία φυσική ασθένεια σε κανένα από τα κύρια όργανά του από τη μεταθανάτια εξέταση. Αλλά αρκετά φάρμακα εντοπίστηκαν με μεταθανάτια τοξικολογία: οκτώ στο αίμα και στα ούρα και άλλα τρία στα ούρα.

Ο θάνατος του άνδρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προήλθε από συνδυασμό ηρωίνης, φαιντανύλης, κοκαΐνης και ξυλαζίνης. Υπήρχαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων είχε γίνει με ένεση.

Όταν ο Δρ Alexander Lawson, τοξικολόγος στο Birmingham Heartlands Hospital και συν-συγγραφέας της έκθεσής , ανέλυσε τα δείγματα αίματος και ούρων για αυτήν την περίπτωση, παρατήρησε μια ανώμαλη κορυφή στα αρχικά αποτελέσματα των εξετάσεων, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως ξυλαζίνη.

Αλλαγή στην προσφορά ηρωίνης

Η ξυλαζίνη δεν περιλαμβάνεται στις τυπικές εξετάσεις τοξικολογικών φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως η αναγνώρισή της σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην επαγρύπνηση του Δρ Lawson και της ομάδας του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον θάνατοι με ξυλαζίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχουν εντοπιστεί.

Πράγματι, οι επακόλουθες υποβολές στην εθελοντική υπηρεσία δοκιμών ναρκωτικών Wedinos βρήκε ξυλαζίνη σε δείγματα φαρμάκων οπιοειδών, βενζοδιαζεπινών (όπως το Valium) και THC (η δραστική ένωση στην κάνναβη).

Το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται ιστορικά από το Αφγανιστάν, ενώ η ηρωίνη στις ΗΠΑ συνήθως προέρχεται από την κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν φαίνεται να τηρούν σταθερά την υπόσχεσή τους να εξαλείψουν την καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν 

Αν και η προέλευση της ηρωίνης που χρησιμοποιήθηκε σε αυτόν τον θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επακόλουθη μετατόπιση της προμήθειας ηρωίνης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την κεντρική και τη νότια αμερικανική προέλευση.

Ως εκ τούτου, οι χρήστες ηρωίνης θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πρόσθετους κινδύνους από τη χρήση του "tranq dope", ειδικά καθώς ο παράγοντας αντιστροφής της υπερβολικής δόσης οπιοειδών ναλοξόνη δεν είναι αποτελεσματικός έναντι των ηρεμιστικών επιδράσεων της ξυλαζίνης.

Caroline Copeland , Λέκτορας Φαρμακευτικής Ιατρικής, King's College του Λονδίνου/Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation 

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία, Ζόμπι #45 Πρώτος,anisychia, zobi #45 protos