Άνοδος θερμοκρασίας και τα φίδια κάνουν εμφανίσεις.. (Pic)

Άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες και τα φίδια έκαναν την εμφάνισή τους.

Όπως παρουσιάζει σε ανάρτησή του το Pafospress, τα φίδια έκαναν την εμφάνισή τους στην Πάφο. Η φωτογραφία από το προσωπικό προφίλ του κ. Γιώργου Μαυρονικόλα που δημοσιεύει το Pafospress είναι από τον υδατοφράκτη του Ασπρόκρεμμου.

Ο κ. Μαυρονικόλας, κατά τη διάρκεια της βόλτας του με τα σκυλιά του, εντόπισε μια φίνα, την οποία και σκότωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κύπρο συναντάμε οκτώ (8) είδη φιδιών, από τα οποία τα τρία

(3) είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο το ένα επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Από τα οκτώ (8) είδη έχουμε ένα ενδημικό είδος και ένα ενδημικό υποείδος.

Τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, γι΄ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε.

Μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει ορισμένα από τα είδη φιδιών που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο να απειλούνται με εξαφάνιση είναι:

Η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω τουριστικής, γεωργικής ή άλλης ανάπτυξης
Η βάναυση εξολόθρευση τους, συνέπεια του αδικαιολόγητου φόβου, της προκατάληψης και της άγνοιας που διακατέχει το κυπριακό κοινό γι΄ αυτή την κατηγορία ζώων.
Η ανεξέλεγκτη χρήση δηλητηρίων για τον δήθεν έλεγχο επιβλαβών ειδών.
Η υπέρμετρη χρήση βιοχημικών παρασκευασμάτων.

Ο ερπετολογικός σύνδεσμος Κύπρου, συμβουλεύει:

Προληπτικά μέτρα για αποφυγή δαγκώματος φιδιού

- Μην ενοχλείτε τα φίδια. Αρκετός κόσμος έχει δαγκωθεί απλά επειδή προσπάθησε να σκοτώσει, να καταδιώξει ή να έρθει αρκετά κοντά σε δηλητηριώδες φίδι.
- Όταν περπατάτε στην ύπαιθρο, αποφεύγετε να περπατάτε μέσα σε ψηλά χόρτα ή άλλη ψηλή βλάστηση, εκτός και αν φοράτε χοντρές δερμάτινες ή λαστιχένιες μπότες. Να παραμένετε όσο είναι δυνατό σε καθαρά μονοπάτια.

- Κρατάτε πάντα μαζί σας ένα ραβδί, το οποίο να χτυπάτε και να μετακινείτε τη βλάστηση μπροστά σας πριν περάσετε από το συγκεκριμένο σημείο.
- Να κρατάτε τα χέρια και τα πόδια μακριά από περιοχές και σημεία που δεν έχετε καλή οπτική επαφή.
- Να είστε επιφυλακτικοί όταν σκαρφαλώνετε σε βράχους ή δέντρα, ενώ να αποφεύγετε να πλησιάζετε πηγές, λιμνούλες ή ποτίστρες στην ύπαιθρο, ειδικά όταν δεν υπάρχει καλό οπτικό πεδίο λόγω βλάστησης ή άλλων αντικειμένων.

Τι να αποφεύγετε σε περίπτωση δαγκώματος

-Μην κόβετε την περιοχή του δαγκώματος. Πιθανή ζημιά στους ιστούς μπορεί να προκαλέσει χειρότερα αποτελέσματα, απλώνοντας το δηλητήριο σε ολόκληρο το σώμα.

- Μην τοποθετείτε ποτέ αιμοστατικό επίδεσμο στην περιοχή του δαγκώματος. Τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την απώλεια του άκρου.
- Ποτέ μην προσπαθείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα.
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πάγο πάνω στη πληγή. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τοποθέτηση πάγου στη πληγή προκαλεί χειρότερα αποτελέσματα.

Πρώτες Βοήθειες
- Καλέστε επειγόντως βοήθεια
- Πλένετε την πληγή με σαπούνι και νερό.
- Ακινητοποιείστε την περιοχή που έχει δαγκωθεί και κρατείστε την κάτω από το ύψος της καρδιάς
- Άμεση μεταφορά του θύματος στο πλησιέστερο Ιατρικό κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα