Ανοικτή πληγή παραμένουν για το ΓεΣΥ οι λίστες αναμονής

Ανοικτή πληγή παραμένουν για το ΓεΣΥ οι λίστες αναμονής στους ειδικούς ιατρούς, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Σημερινή", καταγράφεται αναμονή δύο ή και περισσότερων μηνών..

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με την Ανώτερη Λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου, αναφέρθηκε ότι «δεν είναι παντού σε όλες τις πόλεις και ούτε για όλες τις ειδικότητες».

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των καθυστερήσεων που ταλανίζει χιλιάδες κόσμου, η κ. Κυριάκου δήλωσε ότι αυτήν την

περίοδο εξελίσσεται μια διαδικασία για άμεση αξιολόγηση της κατάστασης των ασθενών σε συνεργασία και με την Υπουργό Υγείας, Δρα Πόπη Κανάρη.

Στόχοι μεταξύ άλλων αποτελούν οι εξής:
 
- Διαβάθμιση για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ώστε να γνωρίζει ο ειδικός ιατρός εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό, ώστε να το δεχθεί αμέσως.
- Διαδικασία, μέσω της οποίας θα προσφέρεται διαθέσιμος χρόνος στο πρόγραμμα των ειδικών ιατρών για τα επείγοντα περιστατικά.
- Καλύτερη χρήση των μακροχρόνιων παραπεμπτικών πέραν των δύο επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

H Μαρία Κυριάκου, ανώτερη λειτουργός του OAY, ανέφερε ότι  «Πρέπει ως ασθενείς να χτίσουμε την σωστή κουλτούρα, να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μόνο εάν χρειάζεται. Πρώτα να επισκεφτούμε τον προσωπικό ιατρό και έπειτα να κρίνει ο ίδιος αν χρειάζεται να πάμε στον ειδικό, χωρίς να πηγαίνουμε μόνοι μας απευθείας».
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «η Σημερινή», ανέφερε ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι οι νέοι ειδικοί  ιατροί.

Προτείνουν να δημιουργηθεί λίστα με τα ονόματα των νέων ειδικών ιατρών για να μπορούν να τα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και να απευθύνονται σε αυτούς.

Στις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, αναμένεται να συναντηθούν οι αρμόδιοι φορείς παρουσία της Υπουργού Υγείας, ώστε να βρεθεί αποτελεσματική λύση στις καθυστερήσεις με τους ειδικούς ιατρούς.

Δείτε το απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα