Ανώτατο:Aπέρριψε εφέσεις κατά καταδικαστικής απόφασης Αστρασόλ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τις εφέσεις που καταχώρησαν ο Γενικός Εισαγγελέας και οι Φοίβος Λιασής και Αστρασόλ κατά της καταδικαστικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 29/12/2017, στη γνωστή υπόθεση του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ότι έχει αποδειχθεί, στον απαιτούμενο βαθμό, ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Astrasol δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων που κατοικούσαν γύρω από αυτό, αποδίδοντας ευθύνη «για πρόκληση καρκίνου λόγω ενεργειών ή παραλείψεων»

εναντίον του Φοίβου Λιασή, Αστρασόλ Λτδ και του Γενικού Εισαγγελέα.

Για τους άλλους εναγομένους, Σωτήρη Λιασή, Μαρούλα Λιασή, Επίσημο Παραλήπτη ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd» &Δήμου Λατσιών, δεν είχε αποδειχθεί στον απαιτούμενο βαθμό οιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγόντων.

Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε συνολικά δεκαέξι λόγους έφεσης, ενώ έφεση καταχώρησαν, επίσης, και οι καταδικασθέντες Φοίβος Λιασής και Αστρασόλ Λτδ.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση καταχώρησαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία ζητούσαν την απόρριψη των εφέσεων χαρακτηρίζοντας τες πρόωρες και άκυρες, διότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν είναι εφέσιμη από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί οι αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με τη σημερινή ομόφωνη απόφασή του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, αποδέχτηκε τις αιτήσεις των εναγόντων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εφέσεις κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, «το σκεπτικό που οδήγησε τους εφεσίβλητους στα αιτήματά τους υπήρξε η θέση πως η δικανική κρίση ουσιαστικά παραμένει ημιτελής, αφού δεν προχώρησε πέραν του να αποφανθεί για το θέμα της ευθύνης και άφησε το θέμα των ενδεχόμενων αποζημιώσεων να αποφασιστεί από άλλα Δικαστήρια».

Το Ανώτατο διαπίστωσε ότι «η απόφαση επί της ευθύνης χωρίς την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σχέση με τις ζημιές, δεν είναι εφέσιμη», σημειώνοντας ότι «η δικανική κρίση παραμένει ατελής και μη καθοριστική των δικαιωμάτων των διαδίκων ώστε να μην είναι εφέσιμη. Εφέσιμη θα καταστεί με την τελείωση της δικανικής κρίσης, αφού αποφασιστεί και το θέμα των ζημιών».

Συνεπώς, καταλήγει το Ανώτατο, «οι αιτήσεις επιτυγχάνουν και οι εφέσεις απορρίπτονται».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα