Αντιδράσεις κομμάτων για την αποκάλυψη του mail από Χούρικαν

Την αντίδραση κομμάτων προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε το Sigma για την εσωτερική αλληλογραφία του επικεφαλή της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, για το θέμα των εκποιήσεων.

Ο Τζον Χούρικαν, στο εσωτερικό email, εξαπέλυε πυρά κατά των πολιτικών οι οποίοι αντιδρούν στο θέμα των εκποιήσεων, κατηγορώντας τους

ουσιαστικά ότι με τη στάση τους προστατεύουν τους μεγαλοοφειλέτες, καθώς σε καμία περίπτωση η Τράπεζα δεν έχει στόχο τις μαζικές εκποιήσεις. Μάλιστα ο Τζον Χούρικαν χαρακτήρισε σκάνδαλο την παγοποίηση της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.

ΔΗΚΟ: Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις ενός τραπεζίτη

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, εκφράζει τη «λύπη» του για το γεγονός ότι δεν μπορεί να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις Χούρκαν ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι μαζικές εκποιήσεις μικρών σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πολιτεύεται με βάση τις διαβεβαιώσεις του οποιουδήποτε τραπεζίτη, αλλά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων ομάδων του λαού, που πληρώνουν ακριβά την κακοδιαχείριση του τραπεζικού συστήματος. Και επειδή ο κ. Χούρικαν κατηγορεί τα κόμματα, ότι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουμε να τον ενημερώσουμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα λειτουργεί με βάση μία μόνο σκοπιμότητα: την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, της κοινωνίας και του τόπου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Παράλληλα καλεί τον Τζον Χούρικαν να διευκρινίσει ποια είναι η δική του σκοπιμότητα, γιατί μέχρι στιγμής, η απροθυμία για ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων, οι λογιστικές αλχημείες και τα παιχνίδια εξουσίας στο διοικητικό συμβούλιο, δεν είναι ένδειξη, ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

EΔΕΚ: Θέμα αρχής το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ διά του Μαρίνου Σιζόπουλου, διερωτάται γιατί τότε η Τράπεζα Κύπρου στέλνει επιστολές σε δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους τρομοκρατεί ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής. Υπενθυμίζει επίσης στον Τζον Χούρικαν ότι η Τράπεζα του ανακεφαλαιοποιήθηκε εις βάρος των Κυπρίων καταθετών και των παλαιών μετόχων. Επίσης διερωτάται κατά πόσο οι διακανονισμοί που αναφέρει ο κ. Χούρικαν με μεγαλοοφειλέτες έχουν τους ίδους όρους με τους μικροοφειλέτες. Τον καλεί επίσης να διευκρινίσει εάν προτίθεται να προχωρήσει σε πακετοποίηση και πώληση δανείων σε τρίτους.

«Καλούμε τον κ. Χούρικαν, ως Διευθύνων Σύμβουλο της μεγαλύτερης Τράπεζας στην Κύπρο να μας πει πόσο χρόνο αφιερώνει στην Κύπρο για να αντιληφθεί τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών και πόσο χρόνο βρίσκεται στο εξωτερικό; Τέλος, υπενθυμίζουμε στον κ. Χούρικαν ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μοναδικό από τα μεγάλα κόμματα που καταψήφισε το νόμο-πλαίσιο των εκποιήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής. Για εμάς είναι θέμα αρχής η ταυτόχρονη εφαρμογή ενός ισχυρού πλαισίου αφερεγγυότητας και του εκσυγχρονισμού του νόμου των εκποιήσεων», καταλήγει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Εντυπωσιακές οι απόψεις του κ. Τζον Χούρικαν, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, που στρέφονται εναντίον εκείνων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία προσπαθούν να εμποδίσουν τις τράπεζες από το να κατασπαράξουν τους μικροφειλέτες με τη μαζική και αστόχευτη εφαρμογή του νόμου περί εκτιμήσεων.

Συμμαχία Πολιτών: Σηκώνουμε το γάντι

Η Συμμαχία Πολιτών, διά του Στέλλιου Στυλιανού, αναφέρει ότι χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης σηκώνει το γάντι με την καλή έννοια, και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των ευάλωτων οφειλετών που είναι θύματα της κρίσης δηλώνει ετοιμότητα για συζήτηση με την Τράπεζα Κύπρου.

«Ως Συμμαχία Πολιτών ξεκαθαρίσαμε απ την πρώτη στιγμή και κατ΄ επανάληψη ότι δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε ούτε να προσφέρουμε κάλυψη σε οποιοδήποτε εκμεταλλεύτηκε το σύστημα. Για αυτό και εισηγηθήκαμε οι οφειλέτες να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: Πρώτη: σε αυτούς (μεγαλοοφειλέτες και μικροοφειλέτες) το ιστορικό των οποίων αποδεικνύει ότι ουδέποτε ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και η στάση τους φανερώνει ότι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα. Δεύτερη: σε αυτούς (μεγαλοοφειλέτες και μικροοφειλέτες) το ιστορικό των οποίων αποδεικνύει ότι πριν την οικονομική κρίση ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε από την Τράπεζα Κύπρου να μας δώσει στοιχεία για τη φόρμουλα που χρησιμοποιούν για τις αναδιαρθρώσεις της δεύτερης κατηγορίας δανειοληπτών αλλά και το ύψος των επιτοκίων των αναδιαρθωμένων δανείων», καταλήγει.

Οικολόγοι: Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε

Οι Οικολόγοι θέτουν επίσης σειρά ερωτημάτων προς τον ισχυρό άντρα της Τράπεζας Κύπρου, με πρώτο, γιατί οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν την πρόταση των οικολόγων για εξαίρεση των μικροοφειλετών από το νέο νόμο των εκποιήσεων. Επίσης διερωτώνται γιατί οι τράπεζες δεν δέχτηκαν την προσωρινή αναστολή του νόμου που πρότειναν οι Οικολογοι μόνο για την πρώτη κατοικία και γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να χρεώνουν τους οφειλέτες με υπερβολικά επιτόκια και καταχρηστικές ρήτρες.

«Τέλος, γιατί να μην ανησυχούμε για μαζικές εκποιήσεις όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου εντοπίσαμε έναν αλλοδαπό κύριο ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος σε Διοικητικό Συμβούλιο Τουρκικής εταιρείας, της οποίας δουλειά της είναι ακριβώς οι μαζικές εκποιήσεις περιουσιών;», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα