Αντίθετη η Πολωνία σε επανεκλογή Ντόναλντ Τουσκ

Η Βαρσοβία προτείνει τον Πολωνό ευρωβουλευτή, Γιάτσε Σαριούζ Βόλσκι, για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο οι κυβερνώντες συντηρητικοί στη χώρα αρνούνται να υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στους κόλπους της Ε.Ε.

Στις 9 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσει για την ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ, στη

θέση, που κατέχει εδώ και δύο χρόνια.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τουσκ για δεύτερη θητεία φαίνεται να τάσσεται, ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», που κυβερνά την Πολωνία, ζήτησε από την κυβέρνηση ν’ αρνηθεί «κατηγορηματικά» να υποστηρίξει Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο κατηγορεί ότι «παραβίασε την αρχή της ουδετερότητας ενώπιον ενός κράτους μέλους της ΕΕ, εν προκειμένω της Πολωνίας».

Ο κ. Τουσκ, αναφέρει, υποστήριξε σχέδια και αποφάσεις, που αντίκεινται στα συμφέροντα της Πολωνίας και προσέφερε τη στήριξή του στην αντιπολίτευση στη χώρα του.

Ο Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι, ηλικίας 68 ετών, είναι ευρωβουλευτής από το 2004, στέλεχος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ήταν, επίσης, στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών, όμως το κόμμα κράτησε αποστάσεις από εκείνον, σε άμεση αντίδραση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα