Αντόνιο Γκουτέρες: Oι γυναίκες οδηγούν στην ειρήνη

"Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: Οι γυναίκες οδηγούν στην ειρήνη", είπε ο Γενικός Γραμματέας του OHE Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας περισσότερη χρηματοδότηση και νέες πολιτικές για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών,αλλά και των επενδύσεων σε γυναίκες που οικοδόμησαν την ειρήνη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες που εγκαινίασε την 68η σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών ανέφερε ότι οι συγκρούσεις και οι κρίσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, με καταστροφικές επιπτώσεις στις γυναίκες και στα κορίτσια.

«Παρά

τις ενδείξεις ότι η πλήρης συμμετοχή των γυναικών βοηθάει στην οικοδόμηση της ειρήνης με πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων μειώνεται. Πρέπει να ακολουθήσουν προϋπολογισμοί και πολιτικές – με φιλόδοξους στόχους για τη συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναφέρθηκε στην έκθεση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Ισραήλ, Πραμίλα Πάτεν, όπου, όπως είπε, υπάρχουν φρικτές αναφορές σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών και ενδείξεις σεξουαλικών βασανιστηρίων κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στις 7 Οκτωβρίου 2023. Υπάρχουν επίσης τρομακτικές μαρτυρίες σεξουαλικής βίας κατά των Παλαιστινίων γυναικών σε χώρους κράτησης, σε επιδρομές σε σπίτια και σημεία ελέγχου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, προστίθεται. Eκτιμάται ότι πάνω από τα δύο τρίτα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα φέρεται να είναι γυναίκες και παιδιά, αναφέρεται.

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για τις Κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις Silicon Valleys του κόσμου να συμμετάσχουν σε μια τεράστια προσπάθεια για να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων και να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα έχουν ρόλους λήψης αποφάσεων στην ψηφιακή τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα.

"Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου που θα είναι κεντρικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος τον Σεπτέμβριο" ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα