Απειλές καταγγέλλει ότι δέχεται ο Γενικός Ελεγκτής

Συγκαλυμμένες απειλές και «προειδοποιήσεις» έχει δεχτεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με τον τρόπο που έχει επιλέξει να ασκεί τον έλεγχο που απορρέει από τις αρμοδιότητές του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο φως», ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς έχει γίνει αποδέκτης, είτε φιλικών συστάσεων από πρόσωπα που όντως αγωνιούν για τον ίδιο, είτε από κομιστές μηνυμάτων που επιχειρούσαν εμμέσως να τον εκφοβίσουν, λέγοντάς του ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα συγκρούσεων.

Ωστόσο, διευκρινίζει

ότι ο ίδιος επιλέγει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις, όπως έκανε και στην προηγούμενη υπηρεσία του στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπου έλαβε αντίστοιχα μηνύματα και σκληρή πολεμική, τόσο στην υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όσο και σε αυτή των συμβάσεων στα λεωφορεία.

«Κανείς δεν τυχαίνει ιδιαίτερης μεταχείρισης»

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να νιώθει ότι θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Όσον αφορά στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αυτή είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να ελέγχεται από τον ελεγχόμενο. Εκείνο που συμβαίνει σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κόσμου, είναι ότι αυτές ελέγχονται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εκεί, οποιοδήποτε στοιχείο μας ζητηθεί για οποιαδήποτε υπόθεση, είμαστε υποχρεωμένοι να το δώσουμε», τόνισε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικώς και με αφορμή διάλεξη που ο ίδιος είχε δώσει πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έκανε αναφορά, τόσο στον Υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίο διατηρεί ανοιχτό μέτωπο, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών από τον οποίο αναμένει απαντήσεις αναφορικά με την άρνησή του για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για λειτουργούς του υπουργείου του, όπως είχε γίνει παλαιότερα σε περιπτώσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού να διατάξει ή να μην διατάξει πειθαρχική έρευνα, αλλά έχουν υποχρέωση αν τους καταγγελθεί ότι κάποιος υπάλληλος έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η διενέργεια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη καταδίκη του υπαλλήλου.

«Ο ΥΠΕΣ λειτούργησε προληπτικά για να εκφοβίσει»

Σχετικά με το ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι από την πρώτη φορά που η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολήθηκε με περίπτωση που σχετιζόταν με τον Υπουργό, εκείνη της Helector στην Κόσιη, ο κ. Χάσικος ήγειρε θέμα.

Τότε, πρόσθεσε, ο Υπουργός είχε κάνε λόγο για ανθρωποφαγία, τρομοκρατία, υπερβολή στον έλεγχο, παραβίαση των όρων εντολής της Υπηρεσίας, καθώς και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούσαν «με τρόμο».

Διαβάστε επίσης: Τι λέει ο Σωκράτης Χάσικος για Γενικό Ελεγκτή, Ασυμβίβαστο και Προεδρία ΔΗΣΥ

Πρόσθεσε, απαντώντας έτσι στον Υπουργό, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν τον έχει στοχοποιήσει, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι στην περίπτωση της Κίσιης, ενήργησε προληπτικά επιχειρώντας να φοβίσει την Ελεγκτική Υπηρεσία αρνούμενος τον έλεγχο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η υπηρεσία του γνωρίζει τον κίνδυνο του εκφοβισμού και γνωρίζει πώς να το διαχειριστή, ενώ κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνεται από τον να συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα που προκύπτουν.

Δεν τινάζονται στον αέρα οι συμβάσεις στο λιμάνι Λεμεσού

Αναφορικά με τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, για τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία συντάσσει σχετική έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή θα είναι έτοιμη και θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη.

Ερωτηθείς αν η έκθεση απαντά στις ανησυχίες, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι δεν προκύπτει κάποιο μεγάλο θέμα που θα τινάξει στον αέρα τις συμβάσεις, ωστόσο η έκθεση θα λειτουργήσει βοηθητικά ώστε να διορθωθούν προβλήματα, αλλά και να βελτιωθούν οι διαδικασίες, ενόψει των αντίστοιχων διεργασιών στο λιμάνι Λάρνακας, προκειμένου όλα να κυλίσουν πιο ομαλά.

Όπως γνωστοποίησε, χθες, Δευτέρα, η υπηρεσία του έλαβε τα τελικά σχόλια του Υπουργείου Μεταφορών για το θέμα, σε ερωτήματα που είχαν τεθεί και σχετικά με στοιχεία που είχαν ζητηθεί.

Επί της ουσίας, γνωστοποίησε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει θέματα που αφορούν στις συμβάσεις για τη μεταβίβαση των εργασιών του λιμανιού από το κράτος σε ιδιώτες.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα