Απέτυχε η στρατηγική της ΕΕ στην Ουκρανία λέει και πάλι ο Ορμπάν

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία "έχει αποτύχει" και πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β’ καθώς οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Όρμπαν, μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά την σύνοδο Κορυφής είπε ότι υπάρχει «μεγάλη μάχη» ειδικά για την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι

δεν βλέπει κανένα λόγο «να στείλει η Ουγγαρία τα χρήματα των φορολογουμένων της για να στηρίξει την Ουκρανία».

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2021-2027 αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ ,  ο οποίος ήδη επιβαρύνεται από τις έκτακτες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID και από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Ο ‘Ορμπαν πρότεινε στα κράτη-μέλη να ρίξουν περισσότερα χρήματα στα κοινά ταμεία για να παράσχουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία και να δαπανήσουν άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μετανάστευση. Άλλη πρόταση που τέθηκε αφορά τη διάθεση 20 δις ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρόταση δεν είχε επεξεργαστεί σωστά και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, επομένως την απορρίψαμε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Όρμπαν είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η στρατηγική των Βρυξελλών να στείλει χρήματα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να βοηθήσει τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, απέτυχε.

"Σήμερα όλοι γνωρίζουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν φωναχτά, ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει. Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει...οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στην πρώτη γραμμή", είπε, προσθέτοντας ότι ένα σχέδιο Β είναι απαραίτητο και πρέπει να υπάρξει και εκτίμηση κόστους για αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα