Από τη «Σπηλιά του Τρόμου» στο φως ελληνικά θραύσματα από Βιβλικούς πάπυρους

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την Τρίτη την ανακάλυψη δεκάδων νέων θραυσμάτων από τους γνωστούς «Πάπυρους της Νεκράς Θάλασσας» που φέρουν ένα βιβλικό κείμενο που βρέθηκε σε μια έρημο σπήλαιο και πιστεύεται ότι ήταν κρυμμένο κατά τη διάρκεια μιας εβραϊκής εξέγερσης εναντίον της Ρώμης πριν από 1.900 χρόνια.

Σύμφωνα με το Associated Press, το κείμενο στα θραύσματα παπύρου είναι γραμμένο στα ελληνικά από τα βιβλία του Ζαχαρία και του Ναχούμ και σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ  η

ραδιοχρονολόγηση άνθρακα έδειξε ότι ειναι 2ο αιώνα μ.Χ.,. Είναι οι πρώτοι νέοι κύλινδροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην έρημο νότια της Ιερουσαλήμ σε 60 χρόνια.

Τα νέα κομμάτια πιστεύεται ότι ανήκουν σε μια σειρά από θραύσματα περγαμηνής που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία γνωστή ως "Το Σπήλαιο του τρόμου" - που ονομάστηκε έτσι  για τους 40 ανθρώπινους σκελετούς που βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960 - που φέρουν επίσης μια ελληνική παράδοση για τους Δώδεκα ανήλικους προφήτες. Το σπήλαιο βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο φαράγγι στην έρημο της Ιουδαίας νότια της Ιερουσαλήμ.

Τα θραύσματα-παπύρου πιστεύεται ότι είχαν κρυφτεί στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Bar Kochba, μια ένοπλη εβραϊκή εξέγερση εναντίον της Ρώμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ 132 και 136 μ.Χ.

Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για να αποκαλύψει την ανακάλυψη.

 Οι  «Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας», είναι μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων που βρέθηκαν την δεκαετία του 1940 και 1950, χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ . Τα πιο γνωστά κείμενα ανάμεσα στα χειρόγραφα είναι τα αρχαία θρησκευτικά κείμενα που βρέθηκαν σε έντεκα διαφορετικά σπήλαια στη περιοχή Κουμράν, στην έρημο της Ιουδαίας, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας. Περιλαμβάνουν τα παλαιότερα γνωστά αντίγραφα βιβλικών κειμένων και εγγράφων που περιγράφουν τις πεποιθήσεις μιας λιγότερα κατανοητής εβραϊκής αίρεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα