Απόφαση για φορολογική μεταχείριση ελληνικών και ξένων ΜΚΟ

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε σήμερα ότι η διαφορετική φορολογική μεταχείριση των κληροδοσιών ελληνικών και μη ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών από το ελληνικό δημόσιο, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Το ΔΕΕ απεφάνθη μετά από καταγγελία της Κομισιόν, από το 2012, πως η ελληνική νομοθεσία για τη φορολογική μεταχείριση κληροδοσιών μη κερδοσκοπικών οργανισμών προβλέπει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τις κληροδοσίες υπέρ νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού (φιλανθρωπικού κ.λπ.) σκοπού, ωστόσο ο χαμηλός συντελεστής δεν ισχύει για

τις κληροδοσίες στα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα του εξωτερικού, εκτός αν τα οικεία κράτη αναγνωρίζουν και αυτά ευνοϊκότερη μεταχείριση για τις κληροδοσίες προς τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ελλάδας (δηλαδή υπό τον όρο της αμοιβαιότητας).

Με τη σημερινή του απόφαση, το ΔΕΕ κρίνει ότι οι επίδικες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας συνιστούν περιορισμό της ελεύθερης κινήσεως των κεφαλαίων κατά την έννοια του άρθρου 63 ΣΛΕΕ και του άρθρου 40 της Συμφωνίας ΕΟΧ. Η Ελλάδα δεν επικαλέστηκε κανέναν υπέρτερο λόγο γενικού συμφέροντος ικανό να δικαιολογήσει έναν τέτοιο περιορισμό.

Το Δικαστήριο, όπως και η Κομισιόν, απέρριψε το ελληνικό επιχείρημα πως η διακριτική φορολογική μεταχείριση μπορεί να δικαιολογηθεί από υπέρτερο λόγο δημοσίου συμφέροντος που ανάγεται σε άσκηση κοινωνικής πολιτικής, φιλανθρωπίας, ενίσχυσης ευπαθών ομάδων, προαγωγής επιστημονικών κλάδων, πολιτιστική ανάπτυξη κλπ στο εσωτερικό, καθώς όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να δικαιολογήσουν παραβίαση της αρχής της αμοιβαιότητας ή περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων εντός ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα