Απόφαση-κόλαφος για παράνομη διατήρηση τηλ. δεδομένων

Νομικές επιπλοκές σε ποινικές υποθέσεις άρχισαν ήδη να ξεμυτίζουν, μετά το αποτέλεσμα της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε ότι η καθολική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων πολιτών, χωρίς διακρίσεις, πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε επικοινωνία του ΣΙΓΜΑ με κύκλους της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, διαφαίνεται έντονος προβληματισμός,

τόσο για την απόφαση αυτή όσο και για τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα.

Κύκλοι της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι «μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις διαστάσεις που έχει πάρει από τα ΜΜΕ το εν λόγω θέμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός. Ο καθένας πλέον θα μπορεί να εκμεταλλεύεται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πιθανόν να επηρεάζονται αποφάσεις στα δικαστήρια. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ε.Ε οι οποίες επηρεάζονται από την απόφαση».

Την ίδια ώρα, έναν άχαρο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η Γενική Εισαγγελία, αφού δεν έχει άλλη επιλογή, από το να διακόψει υποθέσεις που εκκρεμούν, ενώ την ίδια ώρα αγκάθι είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για τις υποθέσεις που ήδη διερευνώνται με αποτέλεσμα την άρση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας, αφού η άρση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου και τα στοιχεία που προκύπτουν, οδηγούν στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, όπως για παράδειγμα τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ένα παραθυράκι βέβαια που έμεινε ακόμη ανοιχτό για τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, είναι στην περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματική δραστηριότητα και στη συνέχεια να αρχίζει δυνάμει δικαστικού διατάγματος η διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και η παράδοση τους στην Αστυνομία.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης των απειλητικών μηνυμάτων σχετικά με την υπόθεση διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo.

Στην υπόθεση, μεταξύ άλλων, ήταν κατηγορούμενος και ο τέως Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας.

Keywords
Τυχαία Θέματα