Απολογία Google για εικόνες ΑΙ μετά από κριτική για «Woke» αντζέντα (ΦΩΤΟ)

Η Google ζήτησε συγγνώμη για αυτό που περιγράφει ως «ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις δημιουργίας ιστορικών εικόνων» με το εργαλείο Gemini AI, λέγοντας ότι ουσιαστικά απέτυχαν οι προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα «ευρύ φάσμα» αποτελεσμάτων .

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από το Gemini AI κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν κοροϊδία αλλά και οργή, με ορισμένους χρήστες να κατηγορούν την Google για προώθηση  «woke» ατζέντας  εις

βάρος της αλήθειας και της ιστορικής ακρίβειας.

Η δήλωση της Goofle ακολουθεί την κριτική ότι απεικόνιζε συγκεκριμένες λευκές φιγούρες (όπως οι ιδρυτές των ΗΠΑ) ή ομάδες όπως οι Γερμανοί στρατιώτες της εποχής των Ναζί ως έγχρωμους.

Προς το παρόν, το Gemini φαίνεται να αρνείται απλώς κάποιες εργασίες δημιουργίας εικόνων.  Παραδείγματος χάριν,  αρνείται τη δημιουργία εικόνας των Βίκινγκς αλλά ούτε και εικόνες Γερμανών στρατιωτών ή αξιωματούχων από τη ναζιστική περίοδο της Γερμανίας ή ακόμη και εικόνα ενός Αμερικανού προέδρου από το 1800».

Όταν τους ζητήθηκε να δημιουργήσει μια εικόνα των Βίκινγκς, το Gemini AI έδειξε αποκλειστικά μαύρους με παραδοσιακή ενδυμασία Βίκινγκ. Όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει τους «ιδρυτούς πατέρες» εμφάνισε Ιθαγενείς με αποικιακές στολές. Ένα άλλο αποτέλεσμα απεικόνιζε τον Τζορτζ Ουάσιγκτον ως Μαύρο. Όταν του ζητήθηκε να παράγει μια εικόνα Πάπα, το σύστημα έδειξε μόνο άτομα άλλων εθνοτήτων εκτός από λευκούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, to Gemini είπε ότι δεν μπορούσε να παράγει καμία εικόνα ιστορικών προσώπων όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Γαλιλαίος.

«Γνωρίζουμε ότι το Gemini προσφέρει ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις δημιουργίας ιστορικών εικόνων», λέει η δήλωση της Google, που δημοσιεύτηκε στο X. «Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε αμέσως αυτού του είδους τις απεικονίσεις. Η δημιουργία εικόνων AI του Gemini δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Και αυτό είναι γενικά καλό γιατί το χρησιμοποιούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έχασε τον στόχο».

We're aware that Gemini is offering inaccuracies in some historical image generation depictions. Here's our statement. pic.twitter.com/RfYXSgRyfz

Google Communications (@Google_Comms) February 21, 2024

Η Google άρχισε να προσφέρει δημιουργία εικόνων μέσω της πλατφόρμας AI Gemini (πρώην Bard) νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ταιριάζοντας με τις προσφορές ανταγωνιστών όπως το OpenAI. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν εάν αποτυγχάνει να παράγει ιστορικά ακριβή αποτελέσματα σε μια προσπάθεια φυλετικής ποικιλομορφίας.

 Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας πρώην υπάλληλος της Google δημοσίευσε στο X ότι είναι "μηχανικά δύσκολο να πείσουμε το Google Gemini να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν λευκοί άνθρωποι", εγείροντας  μια σειρά από ερωτήματα όπως "δημιουργήστε μια εικόνα μιας Σουηδής γυναίκας" ή "δημιουργήστε μια εικόνα μιας Αμερικανίδα». Τα αποτελέσματα φάνηκε να δείχνουν σε συντριπτική πλειοψηφία ή αποκλειστικά έγχρωμους ανθρώπους που δημιουργούνται από AI.

Η κριτική μεγάλωσε όταν οι χρήστες άρχισαν να ζητούν εικόνες ιστορικών ομάδων ή προσωπικοτήτων όπως οι Ιδρυτές Πατέρες και φέρεται να έλαβαν ως αποτέλεσμα συντριπτικά μη λευκούς ανθρώπους που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς τοποθέτησαν τα αποτελέσματα της Google ως μέρος μιας συνωμοσίας για την αποφυγή απεικόνισης λευκών ανθρώπων.

Πολλοί  σχολιαστές έσπευσαν να προτείνουν ότι αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη μιας προκατάληψης κατά των λευκών μεταξύ της Big Tech, με τον επιχειρηματία Μάικ Σολάνα να γράφει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι ένας παράφρων κατά των λευκών».

Υπάρχουν χρήστες που έδωσαν την δική τους εξήγηση.

1/ Google’s Gemini AI project doesn’t want to display images of white men – even historical figures. I think I may have figured out why.

Keywords
Τυχαία Θέματα