Απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα Εθνικά Βραβεία Αθλητισμού «ΚΟΑ»

Ένας καινούργιος θεσμός που στόχο έχει να αποδίδει τιμές σε ανθρώπους, θεσμούς και οργανισμούς, για την προσφορά τους στην αναβάθμιση και προώθηση του πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς μέσα από τον αθλητισμό, αυτός των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού «ΚΟΑ», διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία για πρώτη φορά από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Στα βραβεία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, ο Πρόεδρος και η ηγεσία του ΚΟΑ, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Επίτροποι, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκπρόσωποι της ΕΑΚ, αθλητές, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών.

Τα Εθνικά Βραβεία Αθλητισμού «ΚΟΑ» επιβραβεύουν, ουσιαστικά, πρόσωπα και οργανωμένα σύνολα που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στην αναβάθμιση του αθλητισμού στην Κύπρο, στην ανάπτυξη του αθλητικού προϊόντος και τουρισμού και στη βελτίωση της ευρύτερης κοινωνίας ή υποσυνόλων της μέσω του αθλητισμού, με σταθερή προσφορά και διαχρονική εμπλοκή.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε ότι ένας υπέροχος θεσμός γεννιέται απόψε, η θέσπιση του οποίου συνιστά μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τον τομέα του αθλητισμού, απότοκο των ευρύτερων προσπαθειών του ΚΟΑ για ανάδειξη και επιβράβευση, όχι μόνο όσων έχουν διακριθεί με τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά κι όσων προάγουν τις θεμελιώδεις αρχές κι αξίες του εθελοντισμού, της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς, της φιλανθρωπίας, της ισότητας και του ευ αγωνίζεσθαι.

«Ένας νέος θεσμός, που ευελπιστώ πως θα αγκαλιαστεί με θέρμη από το σύνολο των πολιτών και των αθλητικών φορέων του τόπου, και για τον οποίο εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα καταστεί κορυφαία εκδήλωση στα δρώμενα του κυπριακού αθλητισμού, αλλά και έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης και της εκτίμησης της πολιτείας προς τα τιμώμενα πρόσωπα, τους θεσμούς και οργανισμούς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αθλητές και αθλήτριες, των οποίων τα επιτεύγματα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο κατά την αθλητική χρονιά που μας πέρασε, αποτελούν πλέον μια ιστορική παρακαταθήκη για τον κυπριακό αθλητισμό.

«Απόψε, τιμούμε τους αγώνες και φιλότιμες προσπάθειες σας, τις διαχρονικές θυσίες των οικογενειών σας, την καθοδήγηση και εμπειρογνωμοσύνη των προπονητών σας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των σωματείων και ομοσπονδιών σας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, με μοναδικό γνώμονα την περαιτέρω αξιοποίηση των ποικίλων οφελών που προκύπτουν από την ενασχόληση με τον αθλητισμό αλλά και την ανάδειξη των ευγενών αρχών και πανανθρώπινων αξιών που αυτός πρεσβεύει, είχαμε πάντοτε στο πλευρό μας ξεχωριστούς ανθρώπους, άξιους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους στην εκπλήρωση της αποστολής και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εξέφρασε ευχαριστίες προς τις αθλήτριες και αθλητές, τα οργανωμένα σύνολα και τις εξέχουσες προσωπικότητες, που σήκωσαν, όπως είπε, «στις πλάτες τους το αθλητικό μας οικοδόμημα».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη σημαίνουσα αξία των εθνικών προγραμμάτων του ΚΟΑ, στηρίζοντας εμπράκτως και ποικιλοτρόπως τους αθλητές, κυρίως των υψηλών επιδόσεων αλλά και των ΑμεΑ, στην υποστήριξη προς τον αναπτυξιακό αθλητισμό, την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τους αθλητικούς φορείς, καθώς επίσης και την ουσιαστική αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

«Απόψε, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, σε αυτό το όμορφο συναπάντημα εν ενεργεία αθλητών με το ένδοξο αθλητικό παρελθόν της χώρας, αποδίδουμε ως πολιτεία την ύψιστη τιμή σε όλους όσους ανέβασαν για ακόμη μία φορά τη μικρή μας Κύπρο στα ψηλότερα σκαλοπάτια. Τιμούμε, όχι μόνο τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες σας, αλλά μαζί και το πείσμα σας, την πειθαρχία, τη θέληση, την επιμονή και υπομονή σας, ξεπερνώντας τις πλείστες φορές τα όρια και τους ίδιους σας τους εαυτούς, ούτως ώστε να μας χαρίσετε νέες διακρίσεις, κάνοντας μας για πολλοστή φορά υπερήφανους», συμπλήρωσε.

Μία χρονιά, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, που σημαδεύτηκε με αξιοσημείωτα επιτεύγματα και πολύτιμες εμπειρίες, τόσο σε διεθνείς όσο και σε εγχώριες διοργανώσεις, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεξίτηλο το αποτύπωμά σας στο αθλητικό γίγνεσθαι ως οι πιο μεγάλοι πρωταγωνιστές.

«Απευθυνόμενος σε όσες κι όσους δεν επέτυχαν την βράβευση τους απόψε, ως άνθρωπος που ανάλωσα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στον αθλητισμό και τους αγωνιστικούς χώρους, επιθυμώ να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα: Ήδη διανύσατε ένα μεγάλο μέρος μιας αξιοσημείωτης πορείας για την οποία, είμαι βέβαιος, σύντομα θα ανταμειφθείτε. Σε λίγες ώρες ξημερώνει μία νέα μέρα, μία νέα ευκαιρία για σκληρή δουλειά. Μην εγκαταλείπετε τα όνειρα σας, διατηρείστε τα εκεί ψηλά, φάρο των μελλοντικών σας στόχων», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε, παράλληλα, ότι ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι τον προσεχή Ιούλιο, την κορυφαία αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως, θέλει να υπογραμμίσει ότι, «ως ακριβώς και η κύρια επιδίωξή μας, μεριμνήσαμε για την ενίσχυση της προσπάθειάς σας και την απρόσκοπτη αφοσίωσή σας στους ευγενείς σας στόχους».

«Ως εκ τούτου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι, στο πλαίσιο των στοχευμένων σχεδιασμών και πολιτικών που υιοθετήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή, σε στενή συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού, το κράτος είναι σε θέση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό σας, αρωγός και συμπαραστάτης στη δύσκολη προσπάθεια σας, προσδοκώντας σε συνέχιση των επιτυχιών σας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που δυστυχώς επικρατεί η επίδραση της εικονικής πραγματικότητας και οι αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο τρόπο ζωής, κυρίως σε ό,τι αφορά την άθληση και τους νέους μας, «εσείς καλείστε να μεταδώσετε τα αθλητικά ιδεώδη, αποτελώντας προς τις νεότερες γενιές και τους αυριανούς πρωταθλητές μας, πρότυπα ήθους και αριστείας, καθώς επίσης και διαρκή πηγή έμπνευσης».

«Η αδιάλειπτη στήριξη προς τη νέα γενιά, ειδικά στο σημερινό ανταγωνιστικό αθλητικό περιβάλλον, αποτέλεσε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ύψιστη προτεραιότητα του Οργανισμού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αθλητική κουλτούρα στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο του ΚΟΑ, τον Γιάννη Ιωάννου και το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο.

«Η δική σας επιτυχία ισούται με επιτυχία του κυπριακού αθλητισμού και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε επαρκώς στις προσδοκίες, όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του συνόλου της αθλητικού κόσμου της χώρας», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε το νέο ΔΣ του ΚΟΑ ότι τόσο ο ίδιος όσο και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παραμένουν πάντοτε στη διάθεση τους ούτως ώστε να βοηθήσουν σε ότι πιθανό να είναι χρήσιμοι.

Βραβεύσεις

Μετά το τελετουργικό μέρος, ακολούθησε η τελετή απονομής των πρώτων Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού «ΚΟΑ».

Το Βραβείο Εθελοντισμού μέσω του αθλητισμού, που αφορά πρωτοβουλίες ατόμων ή φορέων που έχουν προσφέρει εθελοντικά στην κοινωνία με συγκεκριμένες δράσεις, μέσω του αθλητισμού ως εργαλείο, απονεμήθηκε  στον Φιλανθρωπικό οργανισμό «Γκολ στη Ζωή».

Το Βραβείο Προώθησης Ισότητας στον αθλητισμό, το οποίο αφορά πρωτοβουλίες ατόμων ή φορέων που έχουν προωθήσει την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές συστάσεις και εγχειρίδια του ΚΟΑ, αρμόδιων φορέων και της Ευρώπης γενικότερα, απονεμήθηκε στην Εβελίνα Γεωργιάδου.

Το Βραβείο Ασφαλούς Αθλητισμού στα παιδιά , που αφορά πρωτοβουλίες ατόμων που ενδυναμώνουν την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό, π.χ. με θέσπιση σχετικών κανονισμών, με δημιουργία και/ή ενίσχυση διαδικασιών/δομών κλπ. καθώς και φορέων που έχουν συμμορφωθεί με τις συστάσεις και τα εγχειρίδια του ΚΟΑ, των αρμόδιων φορέων και της Ευρώπης εξασφαλίζοντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά στον αθλητισμό, απονεμήθηκε στην Δρ Μαρία Παπαευσταθίου.

Το Βραβείο ανάδειξης της Κύπρου στο εξωτερικό, το οποίο αφορά πρωτοβουλίες ατόμων ή φορέων για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο, π.χ. δημιουργία/προώθηση αθλητικών οργανώσεων, οργάνωση και προώθηση αθλητικών δραστηριοτήτων κλπ, απονεμήθηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) .

Το Βραβείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής ευάλωτων ομάδων πληθυσμού μέσω του αθλητισμού, που αφορά πρωτοβουλίες ατόμων ή φορέων οι οποίες βελτίωσαν την ποιότητα ζωής ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας τον αθλητισμό ως εργαλείο, απονεμήθηκε για την Δράση «Cyprus Police Torch Run», στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Αστυνομίας Κύπρου - Special Olympics Cyprus.

Το Βραβείο υπερνίκησης δυσκολιών, το οποίο αφορά αθλητές/αθλήτριες που δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν ψηλά μέσα από αντιξοότητες που είχαν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους και που μέσα από τη δύναμη τους και την αποφασιστικότητα τους ανέδειξαν τις αρετές του αθλητισμού και αποτελούν πρότυπα για τους νέους και νέες του τόπου μας, απονεμήθηκε στον Χρίστο Μισό, παρα-αθλητή τοξοβολίας.

Το Βραβείο προοπτικής στον αθλητισμό, το οποίο αποτελεί διάκριση για νέα υποσχόμενα ταλέντα, αθλητές/αθλήτριες και αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση του ΚΟΑ σε αθλήτριες και αθλητές από 19 ετών και κάτω, απονεμήθηκε στην Βαλεντίνα Σάββα - Πρωταθλήτρια Στίβου (Σφυροβολία).

Το Βραβείο διπλή καριέρα , που αποτελεί διάκριση αθλητών που πέρασαν από την παράλληλη ανάπτυξη σε ακαδημαϊκό και αγωνιστικό επίπεδο, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και ανέλιξη, απονεμήθηκε στην  Μαρία Μάρκου - Παραολυμπιονίκη Άρσης Βαρών σε πάγκο – Εκπαιδευτικό.

Ειδικά βραβεία

Το ειδικό βραβείο «Ευ Αγωνίζεσθαι», το οποίο αποδίδει τιμές σε άτομα που με συγκεκριμένη δράση / πράξη τους και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν δώσει εμπράκτως το παράδειγμα του «Ευ Αγωνίζεσθαι», απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Αγρότη – Αθλητή ποδηλασίας.

Το Αριστείο ΚΟΑ, το οποίο αποτελεί την ανώτατη αθλητική βράβευση των Εθνικών Βραβείων ΚΟΑ και θα αποφασίζεται από το ΔΣ του ΚΟΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα αθλητικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν τον κυπριακό αθλητισμό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, απονεμήθηκε στην Εθνική Ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών – Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
κοα, φορα, ολυμπιακοί αγώνες, special olympics, προσφορες, βουλη, υπουργοι, εακ, κυπρος, γνώμονα, αμεα, γίγνεσθαι, νέα, γκολ, δραση, cyprus, run, olympics, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, νεος παπας, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, αθλητικα, αμεα, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, καριερα, κυπρου, ονειρα, πλαισιο, cyprus, αγωνες, αυξηση, ανθρωπος, αφοσίωση, βραδυ, γίγνεσθαι, γνώμονα, δυναμη, δυστυχως, δικη, δωσει, δρωμενα, εακ, ευκαιρια, ειπε, ενεργεια, εγχειριδια, εποχη, επιτυχια, ετων, ζωη, ζωης, υπομονη, η τελετη, ιωαννου, κυρια, κοα, λευκωσια, μιχαηλιδης, μαρια, νεα γενια, ομαδα, ορια, ουσιαστικα, παιδια, παρισι, περιβαλλον, πηγη, πειθαρχια, πεισμα, ποιοτητα, πολιτεια, πρωταγωνιστες, σαββιδης, συντομα, συγχρονο, σωματειο, τιμη, υλοποιηση, υφυπουργοι, ωρες, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, olympics, special olympics
Τυχαία Θέματα