Απόψε το debate για τις εκλογές

Για ένα μικρό έστω προβάδισμα θ' αγωνιστούν οι αρχηγοί των κομμάτων
Ελάχιστα περιθώρια εποικοδομητικού διαλόγου αφήνουν οι όροι που συμφωνήθηκαν από τα κομματικά επιτελεία

Στους ρυθμούς του πρώτου debate πολιτικών αρχηγών, μετά το 2009, πάλλεται σήμερα η Ελλάδα. Στην τηλεμαχία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 21:00 και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ, οι αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τα πολιτικά τους ξίφη, υπό τα ασφυκτικά, ωστόσο,

πλαίσια των όρων που τελικώς συμφωνήθηκαν. Η διαδικασία, η οποία δεν αφήνει περιθώρια εποικοδομητικού διαλόγου, στηρίζεται για άλλη μια φορά στα ασφαλή στερεότυπα που είδαμε και στα προηγούμενα debates στην Ελλάδα. Οι όροι που συμφωνήθηκαν από τα κομματικά επιτελεία, σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τα επικοινωνιακά ρίσκα και τα περιθώρια λάθους.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αλλά και οι δημοσκοπικές μάχες στήθος με στήθος, δεν έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί σαφής δυναμική που να προοιωνίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι ενώ κατά κανόναν τα debates, προεκλογικά, δεν διαμορφώνουν την τάση στο εκλογικό σώμα, αλλά έρχονται εκ των υστέρων να επιβεβαιώσουν την ήδη υπάρχουσα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πολιτικοί αρχηγοί θα αγωνιστούν για ένα, έστω μικρό, προβάδισμα. Μεγάλος στόχος η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων, αλλά και η προσέγγιση της δεξαμενής των αναποφάσιστων, η οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε υψηλότατα δημοσκοπικά επίπεδα. Οι πολιτικοί αρχηγοί, γνωρίζοντας καλά τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη αλλά και στη συνείδηση της ήδη ταλαιπωρημένης κοινωνίας, θα επενδύσουν αρκετό από τον χρόνο τους στο να κερδίσουν πόντους αυθεντικότητας και ειλικρίνειας, μιας και σε πολιτικό επίπεδο τα περιθώρια για μεταξύ τους διαφοροποίηση έχουν στενέψει κατά πολύ.

Μάχη για την πρωτιά
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τους πολίτες από το ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής, ως επιλογή διαμαρτυρίας και εκλογικής κόπωσης, καλώντας τους να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς εκείνους που θα υπαγορεύσουν τις συνθήκες σχηματισμού κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το (όχι πολύ πιθανό) ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει την έκκληση για «καθαρή εντολή» στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τον καταστήσει κυρίαρχο των συσχετισμών, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων και αναδεικνύοντας πτυχές του «παράλληλου προγράμματος» που έχει παρουσιάσει. Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα καλέσει εκ νέου όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε σχηματισμό ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με βασικό πυλώνα τη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ζήτημα του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να τεθεί από τους εταίρους ως προαπαιτούμενο της συζήτησης για το χρέος, πράγμα που μοιραία θα καταλάβει μεγάλο μέρος του αποψινού debate, αλλά και του δημόσιου διαλόγου στο διάστημα που απομένει ώς τις κάλπες.

Ο τρίτος πόλος
Μεγάλη μάχη εντυπώσεων αναμένεται να δοθεί και μεταξύ των αρχηγών που διεκδικούν την κρίσιμη τρίτη θέση για το κόμμα τους. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο του τρίτου πόλου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μιας ευρύτερης συνεργασίας με ευρωπαϊκό πρόσημο, με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η μεν κ. Γεννηματά θα επιχειρήσει να αποτάξει σε επικοινωνιακό επίπεδο τα βαρίδια που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο όριο της εκλογικής συντριβής στις περασμένες εκλογές, τονίζοντας προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως αναμένεται, θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τις διαφορές του Ποταμιού σε επίπεδο πολιτικής φιλοσοφίας από τα υπόλοιπα κόμματα και την αναγκαιότητα εφαρμογής τού 3ου Μνημονίου ως αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την άλλη, αναμένεται να παρουσιαστεί συγκρουσιακός προς το πρώην κόμμα του, και κυρίως προς τον τέως πρωθυπουργό, ενώ θα αποκλείσει για άλλη μια φορά τα ενδεχόμενα συνεργασίας με δυνάμεις του λεγόμενου «μνημονιακού τόξου». Προτάσσοντας την ιδεολογική σταθερότητα του ιδίου, αλλά και όσων τον ακολούθησαν στη Λαϊκή Ενότητα, αναμένεται να επαναλάβει τις κατηγορίες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για ιδεολογικές εκπτώσεις και μνημονιακή πολιτική μετάλλαξη, με στόχο να προσελκύσει ψήφους από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών.

Οι όροι
H διαδικασία, η οποία αφήνει ικανοποιητικά περιθώρια διαλόγου, θα λάβει χώραν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου. Τις ερωτήσεις θα θέσουν δημοσιογράφοι που επιλέχθηκαν από τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς, με βασικό όρο να αποτελούν μέλη της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να υπόκεινται στους κανόνες δεοντολογίας της Ένωσης. Αυτοί είναι: Όλγα Τρέμη από το Mega, Μαρία Χούκλη από τον Ant1, Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, Μάρα Ζαχαρέα από το STAR, Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ και Μάκης Γιομπαζολιάς από το ETV.

Σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν, το debate θα εξελιχθεί σε 6 θεματικούς κύκλους.
1ος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία, 2ος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική, 3ος: Μεταναστευτική πολιτική - Προσφυγικό, 4ος: Εξωτερική πολιτική - Άμυνα, 5ος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου. Ο 6ος κύκλος θα εξελιχθεί σε δύο γύρους, όπου αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ελεύθερα πάνω σε κάποιο θέμα ο καθένας, ενώ αν επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που του έχει ήδη υποβληθεί προηγουμένως.

Ο χρόνος τοποθέτησης έχει οριστεί στο 1.30 λεπτό για τους πέντε πρώτους κύκλους, ενώ κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30 δευτερόλεπτα. Η κάθε απάντηση θα διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15 δευτερόλεπτα και η δευτερολογία έως 30 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά τον 6ο, διπλό κύκλο, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αποψινός είναι ο πρώτος γύρος του debate, καθώς όπως έχει συμφωνηθεί, ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στις 14 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα