Απόρριψη Αναφοράς του Προέδρου

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου δικαστηρίου ομόφωνα, απέρριψε την Αναφορά του Προέδρου και έκρινε συνταγματικά επιτρεπτή την τροποποίηση του Νόμου με την οποία προβλήθηκε η ένταξη των αφυπηρετησάντων Δικαστών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στις πρόνοιες του περί Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα Νόμους, Ν. 114(1)/2007, ώστε να υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση στην Ειδική Επιτροπή για την πρόθεση τους να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία σε συγκεκριμένο

εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα εντός των δύο πρώτων ετών από την ημερομηνία της αφυπηρέτησης ή του τερματισμού της υπηρεσίας ή της θητείας τους.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι:

«Στην παρούσα περίπτωση ο υπό Αναφορά Νόμος δεν αλλοιώνει κανένα από τους όρους αυτούς καθ’ εαυτούς της υπηρεσίας των Δικαστών, ούτε πλήττει οποιεσδήποτε από τις αρχές που εγγενώς ανήκουν στο λειτούργημα του Δικαστή, όπως αυτή της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της ισοβιότητας, όπως αναλύθηκε στην πιο πάνω υπόθεση του ΔΕΕ και γενικότερα στη νομολογία.

Αντιθέτως, θα λέγαμε πως δημιουργεί, ένα πρόσθετα εχέγγυο προς την περαιτέρω διασφάλιση της δικαστικής ακεραιότητας, η οποία αποτελεί σύμφυτη αξία του δικαστικού λειτουργήματος. Συνάδει δε με τη δικαστική δεοντολογία η οποία συμπεριλαμβάνει και τους αφυπηρετήσαντες δικαστές ως υποκείμενους στην ισχύ της.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την ένταξη του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στις σχετικές πρόνοιες.

Ακόμη, θα προσθέταμε πως η ίδια η λέξη «αφυπηρετήσαντες» σημαίνει αποχώρηση από την Υπηρεσία, οπότε δεν δυνάμεθα να ομιλούμε πλέον

για όρο Υπηρεσίας. Τούτο διακρίνεται από τα συνταξιοδοτικά ή συναφή ωφελήματα για τα οποία, το δικαίωμα δομείται σταδιακά καθόλη τη διάρκεια της υπηρεσίας, και ο δικαιούχος το ασκεί κατά την αφυπηρέτηση. Ενόψει των προαναφερομένων, γνωματεύουμε ότι ο υπό Αναφορά Νόμος δεν είναι αντίθετος ή ασύμφωνος με τα προαναφερόμενα Άρθρα του Συντάγματος ή της Συνθήκης ή του Χάρτη ή την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, όπως ετέθη. Συνεπώς, δύναται ναι εκδοθεί».

Δικηγόρος για τη Βουλή Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα