'Oσα δήλωσε ο Τούρκος ΓΕΣ πριν σταματήσουν το Saipem 12 000

Μια είδηση η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη την περασμένη βδομάδα ήταν τα όσα δήλωσε ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ Χουλουσί Ακάρ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη-επιθεώρηση σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν λίγο πριν πραγματοποιηθεί το τουρκικό μπλόκο στο τρυπάνι Saipem 12 000 της ΕΝΙ πριν αυτό πάει στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συνοδευόμενος από αρχηγούς

του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, των αεροπορικών δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων , ο Ακαρ δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός ταυτόχρονα με την επιχείρηση στο Άφριν μπορεί να διασφαλίσει τον έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Ακάρ γεγονός που καταδεικνύει πως η εγγύτητα των τουρκικών ναυτικών στοιχείων στο Saipem 12000 κοντά στο Block 3 δεν ήταν τυχαία. ¨Όπως αναφέρει η Al Monitor ήταν ένα ξεκάθαρο "διπλωματικό" μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία επιδιώκει την μεταφορά των αποθεμάτων υδρογονανθράκων από την Κύπρο προς την Ευρώπη με τον αγωγό East Med.

«Δεν είναι μόνο τα Ίμια αλλά ολόκληρο το Αιγαίο που περιλαμβάνει ο έλεγχός μας. Ο τουρκικός στρατός μπορεί να κάνει και την επιχείρηση στο Άφριν και ταυτόχρονα έχουμε την ισχύ να διασφαλίζουμε τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου”, φέρεται να είπε προσθέτοντας: “Επιδεικνύουμε κάθε είδους προσπάθεια προκειμένου η θάλασσα του Αιγαίου να είναι μία θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Επιθυμούμε ειλικρινά τα προβλήματα στο Αιγαίο να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας, που αποτελούν μία δραστική, σεβαστή και αποτρεπτική δύναμη, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν σε όλες τις θάλασσές μας τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας»

Σε σημερινή του ανάλυση το Stratfor αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία έχει πράγματι λάβει επεκτατική δράση στην θάλασσα και καθώς η Κύπρος συνεχίζει να ανακαλύπτει πετρέλαιο στην περιοχή, αυτή η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να αυξηθεί.

Το τουρκικό τρυπάνι

Παράλληλα, τούρκοι αναλυτές διερωτώνται επίσης μέχρι που μπορεί να φτάσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται πως για να καταλάβουμε αν η Άγκυρα θα κλιμακώσει την κατάσταση, θα πρέπει έχομε στραμμένο το βλέμμα στο λιμάνι Diliskelesi κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το γεωτρύπανο Deepsea Metro II που αγόρασε πρόσφατα.

‘Όπως αναφέρεται, το πλοίο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της τελικής συντήρησης, ενώ το πλήρωμα ολοκληρώνει την βασική του εκπαίδευσης. Η ημερομηνία αναχώρησης και τελικού προορισμού του σκάφους, όπως σημειώνεται, είναι ζωτικής σημασίας και θα δείξει αν η Άγκυρα επιθυμεί κλιμάκωση. «Εάν τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό δείκτη ότι η Άγκυρα ορίζει την κρίση ως στρατιωτικό πρόβλημα».

«Πως μας βλέπει η Ελλάδα»

Αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής τουρκικής Yeni Safak, μεταφέρει μάλιστα δηλώσεις από τούρκους απόστρατους στρατιωτικούς πριν από ένα μήνα οι οποίοι περιέργραφαν συνοπτικά πως οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία.

-Γνωρίζουμε ότι εκείνοι στην Ελλάδα λένε ότι «δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από αυτή» πιστεύοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015.

- Μπορεί να αναμένεται ότι οι διεθνείς δρώντες, που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα κρίση στην Τουρκία πριν από το 2019, και βάζουν την Ελλάδα εναντίων της Τουρκίας υποβάλλοντας υποσχέσεις σε αυτήν.

- Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου της τουρκικής Ανεξαρτησίας. Αγωνιστήκαμε εναντίον του ελληνικού στρατού, αλλά πίσω από αυτή υπήρχαν και άλλες δυνάμεις.

- Το ελληνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων. Παρόλο που η εφαρμογή αυτής της απόφασης ήταν κάπως εξασθενημένη σύμφωνα με το πολιτικό έγγραφο της εθνικής μας ασφάλειας, είναι ακόμα αρκετό να θεωρηθεί ως "casus belli".

- Επίσης, υπάρχει το θέμα των 152 βραχονησίδων που η Ελλάδα λέει, «Είναι όλοι δικά μας» Άγκυρα θεωρεί το καθεστώς τους "απροσδιόριστο".

Keywords
Τυχαία Θέματα