Άρχισε η δικαστική διαδικασία για την έκδοση Ασάντζ στις ΗΠΑ

Άρχισε στο αρμόδιο ειρηνοδικείο του Λονδίνου η εξέταση του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση στη χώρα του Τζούλιαν Ασάντζ.

Ο ιδρυτής του Wikileaks εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή Belmarsh, αρνούμενος να συναινέσει στην έκδοσή του.

«Δεν επιθυμώ να παραδοθώ προς έκδοση για την άσκηση δημοσιογραφίας που έχει κερδίσει πάρα πολλά βραβεία και έχει προστατεύσει παρά πολλούς ανθρώπους», είπε ο 47χρονος Αυστραλός.

Ενεργώντας

για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Βρετανός κατήγορος Μπεν Μπράντον παρουσίασε στο δικαστήριο στοιχεία που όπως υποστήριξε αποδεικνύουν την ενοχή του Τζούλιαν Ασάντζ για την κατηγορία διάπραξης μίας από τις μεγαλύτερες υποκλοπές πληροφοριών ασφαλείας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Μπράντον, η ενοχή του έγκειται στη βοήθεια που φέρεται να παρέσχε στον Αμερικανό αναλυτή πληροφοριών ασφαλείας Τσέλσι Μάνινγκ για την υποκλοπή «τεράστιας ποσότητας διαβαθμισμένων εγγράφων».

Αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι υποκλάπηκαν 90.000 αναφορές για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, 400.000 αναφορές για τον πόλεμο του Ιράκ και 800.000 εκθέσεις για κρατούμενους στο Γουαντάναμο.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η μέγιστη ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ για το αδίκημα είναι πέντε έτη.

Η νέα ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 12 Ιουνίου, με μία σύντομη διαδικαστικής φύσης εμφάνιση στο δικαστήριο στα τέλη Μαΐου.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ έχει οδηγηθεί στη φυλακή για έκτιση ποινής σχεδόν ενός έτους για παραβίαση των όρων εγγύησης, με σκοπό την αποφυγή έκδοσής του στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα