Αριστοτέλους: Έδωσε υπόσχεση για συνέχιση προσπαθειών εντοπισμού αγνοουμένων

Την υπόσχεση στους οικείους των αγνοουμένων, για τη συνέχιση των προσπαθειών έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι έδωσε χθες σε χαρετισμό της η κας Άννας Αριστοτέλους, Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, στην Εκδήλωση Μνήμης των Ηρωικώς Απόντων Πολεμιστών του 286 ΜΤΠ.

Στο χαιρετισμό της ανέφερε «Δέος, βαθιά συγκίνηση, εθνική υπερηφάνεια και τιμή να παρευρίσκομαι στην εκδήλωση μνήμης των 40 ηρωικώς απόντων πολεμιστών του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού κατά

την τουρκική εισβολή του 1974.

Των παλληκαριών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός με τους βάρβαρους εισβολείς, σε διάφορα σημεία των μαχών και σε διάφορες φάσεις της τουρκικής εισβολής. Των άξιων τέκνων της πατρίδας που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στις μάχες του Κοντεμένου, του Καραβά, της Λαπήθου, του Αγριδακίου, του Αγίου Ερμολάου, της Σκυλλούρας, της Φιλιάς, του Αγίου Βασιλείου.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των εξαίρετων αντρών του 286 που δεν λιποψύχησαν μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο και όρθωσαν το ανάστημά τους με αρετή και τόλμη απέναντι στον εχθρό, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Τιμούμε τους πεσόντες, τους σοβαρά τραυματίες, αυτούς που βίωσαν αιχμαλωσία. Και, ταυτόχρονα, αγωνιούμε γι’ αυτούς που ακόμα αγνοούνται, για τους οικείους τους που βιώνουν το μεγαλύτερο δράμα της απώλειας ή/και της άγνωστης αλήθειας για την τύχη των αγαπημένων τους.

Η Ιστορία και τα γεγονότα αποκαλύπτουν την τραγωδία και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε το 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Στις 20 Ιουλίου, το 286 ξεκίνησε από τη βάση του στην Κοκκινοτριμιθιά με προορισμό την Κερύνεια για να βοηθήσει στην απόκρουση των εισβολέων, οι οποίοι χαράματα της ίδιας μέρας άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές του Πέντε Μίλι Κερύνειας.

Παρά το χωριό Κοντεμένος, η φάλαγγα δέχθηκε ανηλεή βομβαρδισμό από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ο απολογισμός τραγικός για το 286. Επτά νεκροί άνδρες και είκοσι πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους και ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπούτος.

Με την αποχώρηση των εχθρικών αεροπλάνων o Κοινοτάρχης του Κοντεμένου, με τη βοήθεια συγχωριανών του και εκσκαφέα, έθαψαν τους πεσόντες, ενώ άλλους πρόλαβαν και τους μετέφεραν στη Λευκωσία.

Στη Λευκωσία μεταφέρθηκε αρχικά και ο Αντισυνταγματάρχης Μπούτος, και εν συνεχεία στην Ελλάδα, όπου εξέπνευσε αργότερα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι πεσόντες, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Παντελής Χατζημάρκου και ο στρατιώτης Μάρκος Μάρκου μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία όπου και έγινε η ταφή τους. Οι πεσόντες: Δεκανέας Γεώργιος Κυριάκου Ανδρέα και οι στρατιώτες Ανδρέας Έλληνας, Σωτήρης Αχιλλέως και Μάριος Φραγκίσκου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο στον Κοντεμένο.

Ήταν η αρχή της κόλασης που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.

Την 21η Ιουλίου, ομάδα ανδρών του 286 μεταφέρθηκαν, μετά από οδηγίες, στην περιοχή του υψώματος «Άσπρες» του χωριού Άγιος Βασίλειος για να βοηθήσουν στην άμυνα της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο στρατιώτης Ανδρέας Αριστοτέλους τραυματίστηκε θανάσιμα. Μεταφέρθηκε και τάφηκε ως άγνωστος στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μέχρι την εκταφή και ταυτοποίηση των οστών του.

Την ίδια μέρα, άνδρες του 286 έδιναν μάχη με τους Τούρκους εισβολείς στην περιοχή "Φοντάνα Αμορόζα" στην περιοχή Καραβά. Κατά τη διάρκεια μαχών τραυματίστηκε σοβαρά και στη συνέχεια απεβίωσε ο Λοχίας Αντώνιος Δημοσθένους.

Στις 6 Αυγούστου 1974 και παρά την εκεχειρία που επικρατούσε, τα τουρκικά στρατεύματα κινήθηκαν και κατέλαβαν τις κωμοπόλεις Λαπήθου και Καραβά. Οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι υπερασπίζονταν την περιοχή, αντιστάθηκαν με ανδρεία αλλά ένεκα της υπεροπλίας των εισβολέων οι δυο κωμοπόλεις καταλήφθηκαν. Στις σκληρές αυτές μάχες χάθηκαν τα ίχνη έξι ανδρών του μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού 286. Του λοχία Σάββα Γεωργίου, και των στρατιωτών Τάκη Πύργου και Θεόδωρου Ζαού. Επίσης του δεκανέα Φοίβου Χριστοφή και των στρατιωτών Κωνσταντίνου Καψοκάρτη και Κώστα Κωνσταντίνου, των οποίων τα οστά εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν.

Στην περιοχή Αϊρκώτισσας Λαπήθου χάθηκαν επίσης τα ίχνη του στρατιώτη Πανίκου Πατούνα.

Στις 14 Αυγούστου 1974 η διμοιρία του αγνοουμένου μέχρι σήμερα Ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη, έδωσε τον δικό της αγώνα για προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας. Βρισκόταν σε περιοχή του Αγίου Ερμολάου, δίνοντας μάχη για να κρατήσουν την περιοχή.

Ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου κινήθηκαν προς τα πίσω και έλαβαν νέες θέσεις μάχης σε ύψωμα μεταξύ της Σκυλλούρας και της Αγίας Μαρίνας. Ακολούθησαν νέες σκληρές μάχες. Τραγικός απολογισμός 23 στρατιώτες να αγνοούνται. Τα οστά 19 εξ αυτών εντοπίστηκαν. Ταυτοποιήθηκαν οι στρατιώτες Ηράκλης Αγαθοκλέους, Γεώργιος Δημητρίου, Θεόδουλος Θεοδούλου, Μάριος Ιωάννου, Κώστας Καταλάνος, Κυριάκος Νεάρχου Χρίστου, Παναγιώτης Παναγή, Σάββας Στυλιανού, Χαράλαμπος Φαντάρος, Μιχαήλ Γεωργίου Μιχαήλ, Σταύρος Μούσουλος, Μιχαήλ Χριστοδούλου, Μάρκος Πιττή,  Παράσχος Χρίστου, Μιχαήλ Κυπριανού, ο δόκιμος ανθυπολοχαγός Κώστας Παπαδόπουλος, ο λοχίας Αντώνης Παπαϊωάννου, ο δεκανέας Ιωάννης Τσαγγαρίδης και ο λοχίας Γιαννάκης Ψάλτης.

Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τεσσάρων ανδρών του Τάγματος Πεζικού 286: του Ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη, του Λοχία Κώστα Γαβριήλ, του Στρατιώτη Μάριου Νικολάου και του Δεκανέα Σωκράτη Σωκράτους.

Την ίδια μέρα, άνδρες του 286 που βρίσκονταν στην περιοχή του χωριού Φιλιά, μετά τις μάχες του Αγίου Βασιλείου, δέχθηκαν επίθεση από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του στρατιώτη Γεώργιου Μιχαήλ.

Η παράθεση των γεγονότων και μόνον καταδεικνύει ότι οι ήρωες του 286 που τιμούμε σήμερα αγωνίστηκαν με σθένος, δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα, μένοντας πιστοί στον όρκο: «Ού καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ΄ εγκαταλείψω τον παραστάτην, ότω αν στοιχήσω, αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών, και την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω».

Η αρετή και η τόλμη τους, η προσφορά και η θυσία τους αποτελούν παράδειγμα και φάρο της κάθε μας προσπάθειας για επανένωση, και η σημερινή εκδήλωση τιμής υπενθυμίζει σε όλους μας, εδώ και 49 χρόνια, αυτό το χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Η υπόσχεση που δίνουμε στους πονεμένους οικείους τους, αλλά και σε όλους τους οικείους των αγνοουμένων μας, είναι ότι οι προσπάθειές μας θα συνεχίζονται μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι μας και διακριβωθεί η  αλήθεια γύρω από την τύχη τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αυτές, και θα εξακολουθήσει να συνδράμει με όλα τα μέσα για τη διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα