Αρμένιοι της Κύπρου: Καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Καραμπάχ

Η αρμένικη κοινότητα της Κύπρου, καταδίκασε τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, καταγγέλλοντας τους Αζέρους για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου. Οι Αρμένιοι της Κύπρου, μέσα από συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι συμμετέχουν, στο πλαίσιο των δυνάμεων τους, στη γενικότερη προσπάθεια των ομοεθνών τους, για λευτεριά και αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μιλώντας

εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των αρμενικών κομμάτων της Κύπρου, ο Κεβόρκ Ζεϊτουνιάν ανέφερε ότι τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Απριλίου οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση με ταυτόχρονη επίθεση κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης με βαρύ βομβαρδισμό σε κατοικημένες περιοχές, αμυντικές εγκαταστάσεις και στρατόπεδα στο Καραμπάχ, ενώ ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν και κατάφεραν να εισβάλουν στο έδαφος του Καραμπάχ από διάφορες κατευθύνσεις.

Ο κ. Ζεϊτουνιάν πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία του Καραμπάχ δεν περίμενε τέτοιας έκτασης επίθεση και “μόνο χάρη στη γενναιότητα και την αυτοθυσία των 18χρονων κληρωτών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα”, ενώ μετά από τέσσερις ημέρες οι δυνάμεις του Καραμπάχ κατάφεραν να ανακαταλάβουν σχεδόν όλες τις θέσεις τους.

Ανέφερε περαιτέρω ότι οι μάχες σταμάτησαν στις 5 Απριλίου μετά την ισχυρή μεσολάβηση της Μόσχας και επιβλήθηκε εκεχειρία.

Κατά τον κ. Ζεϊτουνιάν σημειώθηκαν θηριωδίες, συστηματική και σκόπιμη στόχευση μη-στρατιωτικών στόχων και αμάχων σε σχολεία, που – όπως ανέφερε - φέρνουν στη μνήμη εικόνες από τις σφαγές που διαπράχθηκαν το 1988, όταν σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν εκατοντάδες Αρμένιοι.

Τέτοιες ενέργειες, είπε, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από καμιά στρατιωτική αναγκαιότητα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

“Θα θέλαμε να εκφράσουμε εδώ τις ευχαριστίες μας προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη σθεναρή στάση που τήρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, το οποίο από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και το κάλεσε να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών,” πρόσθεσε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι υπάρχει πληροφόρηση ότι οι Αζέροι εκπαιδεύονται από τους Τούρκους και ότι οι επιθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για εκσισλαμισμό της Ασίας από το οδόφραγμα της Λήδρας μέχρι την Κίνα.

Ο κ. Ζεϊτουνιάν είπε ακόμα ότι η επίθεση των Αζέρων εναντίον του λαού του Καραμπάχ προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στις αρμενικές κοινότητες της Διασποράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα