ΑΣΔΥΚ: Στις πλάτες των αστυνομικών η απώλεια των €11 εκ. από το ΥΠΕΣ

Σε ανακοίνωση προέβη η ΑΣΔΥΚ για την απόφαση του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για μη καταβολή της αντιμισθία στα μέλη της.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Έντονη αναστάτωση και δυσφορία επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας μετά την παντελώς αυθαίρετη και μονομερή απόφαση του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης

και Δημοσίας Τάξεως, για μη καταβολή της αντιμισθίας στα μέλη της.

Η τελευταία αυτή απόφαση είναι το αποκορύφωμα σειράς άλλων ενεργειών του Αρχηγείου Αστυνομίας και δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαμαρτυρία των μελών της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, παραθέτουμε πρόσφατες, αδικαιολόγητες και άστοχες ενέργειες του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως:
● υποχρεωτική ένταξη αστυνομικών γραφειακών καθηκόντων και συγκεκριμένων τμημάτων βάρδιας στο σύστημα βάρδιας πρώτης γραμμής, χωρίς όμως, την καταβολή υπερωριακής αμοιβής, αλλά με πίστωση χρόνου ανάπαυσης

● συστάσεις σε Αστυνομικές Διευθύνσεις, Τμήματα, Μονάδες και Υπηρεσίες όπως τις Κυριακές και δημόσιες αργίες στελεχώνονται μόνο με το απαραίτητο προσωπικό

● μέλη της Αστυνομίας που ασκούν καθήκοντα ανακριτή σε Τμήματα/Υπηρεσίες όπως, τα Επαρχιακά Τμήματα Ανίχνευσης Εγκλημάτων (ΤΑΕ), τα Κλιμάκια της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) κ.α., που καλούνται να εργαστούν πέραν του καθορισμένου ωραρίου, για σοβαρές υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού,  πλέον, δεν θα τους καταβάλλεται υπερωριακή αντιμισθία, αλλά θα τους πιστώνεται χρόνος ανάπαυσης

● δόκιμοι αστυνομικοί αναλαμβάνουν υπερωριακά καθήκοντα χωρίς αντιμισθία, με την δικαιολογία ότι αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης, αντί αυτά να εκτελούνται από μόνιμους, έμπειρους αστυνομικούς, στους οποίους θα καταβαλλόταν η ανάλογη αντιμισθία.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ), εκτιμά ότι όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες/αποφάσεις του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μας επιστρέφουν δεκαετίες πίσω, όταν τα μέλη της Αστυνομίας εργάζονταν χωρίς επιδόματα και υπερωριακή αμοιβή. Πάγια θέση του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ είναι ότι κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αμείβεται για το σύνολο του χρόνου που εργάζεται.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι προαναφερθείσες αποφάσεις συνδέονται με την βεβιασμένη πρόσληψη των 300 Συμβασιούχους Ειδικών Αστυφυλάκων (ΣΕΑ) και την ανεύθυνη στάση και προχειρότητα που επιδείχθηκε στη μη εξασφάλιση ευρωπαϊκού κονδυλίου, ύψους €11 εκατ. για  κάλυψη της εργοδότησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, όταν ο Προϊστάμενος του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν ο κ. Νουρής, προσελήφθηκαν 300 ΣΕΑ για να αναλάβουν καθήκοντα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, προς αναχαίτιση της ροής μεταναστών από τα κατεχόμενα. Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών αποτάθηκε στην ΕΕ για εξασφάλιση κονδυλίου, ενώ γνώριζε ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί μισθοδοσία εργαζομένων.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει ότι, ο κ. Νουρής, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, δήλωνε ότι θα εξασφάλιζε κονδύλι ύψους €11 εκατ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά αυτό που έντεχνα ξέχασε να ενημερώσει ήταν ότι τα ευρωπαϊκά Ταμεία δεν χρηματοδοτούν μισθούς. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι με δηλώσεις στα ΜΜΕ (ημερ.19.5.2023), ο τότε Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Χατζηβασιλείου, παραδέχθηκε ότι, στο Υπουργείο Εσωτερικών γνώριζαν πως δεν χρηματοδοτείται η μισθοδοσία, παρόλα αυτά, ζητήθηκε το ποσό των €11 εκατ., για να απορριφθεί αργότερα η πρόταση από την ΕΕ. Στο μεταξύ όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι συναρμόδιοι, εσπευσμένα προχώρησαν στην πρόσληψη των 300 ΣΕΑ.

Τότε, μόνο ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, με ανακοίνωση (ημερ.17.5.2023) και δηλώσεις στα ΜΜΕ (ημερ.17-18-19.5.2023), κατέθεσε την ανησυχία του, μήπως στην πορεία η Αστυνομία και τα μέλη της επωμιστούν το κόστος των €11 εκατ. Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα συγκατατεθεί σε περικοπές δαπανών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, έργα υποδομής, αγορά εξοπλισμού, ούτε και σε αποκοπές μισθών. Την ανησυχία του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ έσπευσαν να διασκεδάσουν ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου, κ. Ανδρέου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χατζηβασιλείου, με δηλώσεις στα ΜΜΕ (ημερ. 18-19.5.2023), καθησυχάζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές/αποκοπές στην Αστυνομία και στα μέλη της.

Έωλες αποδείχθηκαν οι διαβεβαιώσεις, αφού στους επόμενους μήνες λήφθηκαν αδικαιολόγητες αποφάσεις από το Αρχηγείο, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη, για επέκταση ωραρίου εργασίας και μη καταβολή αντιμισθίας. Πρόκειται για αποφάσεις που αφήνουν την ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης έκδηλα εκτεθειμένες.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε αυτές και  θα καλέσει τους συναδέλφους σε έμπρακτη αντίδραση, μη αποκλειομένης της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να προχωρήσει σε έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες από οποιαδήποτε πρόσωπο το οποίο:

● είχε εμπλοκή στην προσπάθεια εξασφάλισης κονδυλίου μη προβλεπόμενο από τις διαδικασίες των ευρωπαϊκών ταμείων

● είχε εμπλοκή στην πρόσληψη των ΣΕΑ πριν την έγκριση του κονδυλίου.

● να εξεταστεί επίσης, πώς διατέθηκε το κονδύλι της υπερωριακής αμοιβής των μελών της Αστυνομίας (α΄τετράμηνο 2024).

Καταληκτικά, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως υποβάλει αίτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών για έγκριση επιπρόσθετου κονδυλίου, για κάλυψη των έκτακτων αναγκών και της υπερωριακής αμοιβής για καθήκοντα που καλούνται να εργαστούν τα μέλη της Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΣΔΥΚ, €11, ΥΠΕΣ,asdyk, €11, ypes