Ασυνήθιστες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μικρές ομάδες Αφγανών γυναικών πραγματοποίησαν ασυνήθιστες διαδηλώσεις την Παρασκευή για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε ιδιωτικούς χώρους, μετά την καταστολή των αρχών των Ταλιμπάν που ανάγκασαν τους ακτιβιστές να φύγουν από τους δρόμους.

Από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι αρχές των Ταλιμπάν επέβαλαν μια αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, με τις γυναίκες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των περιορισμών που τα Ηνωμένα

Έθνη έχουν χαρακτηρίσει «απαρτχάιντ φύλου».

Οι γυναίκες έχουν αποσπαστεί από τη δημόσια ζωή, απαγορεύεται να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συγγενή και έχουν απαγορευτεί από ορισμένες θέσεις εργασίας, γυμνάσιο και πανεπιστήμιο, καθώς και από πάρκα, εκθέσεις και γυμναστήρια.

Μια χούφτα γυναίκες σε πολλές επαρχίες συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την άρση των περιορισμών, σύμφωνα με ακτιβιστές της ομάδας Purple Saturdays, που διαμαρτύρεται για τους περιορισμούς της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στις γυναίκες.

Στη βόρεια επαρχία Ταχάρ, εικόνες που κυκλοφόρησαν από ακτιβιστές έδειχναν επτά γυναίκες να κρατούν χαρτιά που κρύβουν τα πρόσωπά τους και έγραφαν «Δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Ελευθερία».

«Η σιωπή και ο φόβος μας είναι το μεγαλύτερο όπλο των Ταλιμπάν», είπε ένας διαδηλωτής του οποίου το πρόσωπο ήταν καλυμμένο σε ένα βίντεο.

Στην επαρχία Μπαλχ, αρκετές γυναίκες κράτησαν επίσης πινακίδες που έγραφαν «Μην δίνετε ευκαιρία στους Ταλιμπάν» μπροστά από ένα πανό που έγραφε «Σώστε τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Την Πέμπτη, περίπου 20 γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε ένα γραφείο για μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Τυφλών του Αφγανιστάν στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

«Οι πύλες των σχολείων, των πανεπιστημίων και των γραφείων θα πρέπει να ανοίξουν για όλες τις γυναίκες», είπε μια παρευρισκόμενη, η οποία παρέμεινε ανώνυμη για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Είναι πολύ οδυνηρό ότι μια γυναίκα δεν έχει καμία αξία στην κοινωνία μας σήμερα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα από τα δικαιώματά της» ανέφερε.

«Οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ της ανθρώπινης κοινωνίας ως μητέρες, σύζυγοι, αδερφές, κόρες και δασκάλες. Η ιερή θρησκεία του Ισλάμ δεν είναι ενάντια στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών», πρόσθεσε ένας άλλος.

Φαύλος κύκλος

Επίσης την Πέμπτη, ο Ανεξάρτητος Συνασπισμός του Κινήματος Διαμαρτυρίας των Γυναικών του Αφγανιστάν εξέδωσε δήλωση ζητώντας «άμεση και σοβαρή δράση από τη διεθνή κοινότητα ενάντια στη σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα προφανή εγκλήματα που διαπράττουν οι Ταλιμπάν κατά των Αφγανών γυναικών».

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, UNAMA, προέτρεψε την Παρασκευή την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να άρει τους περιορισμούς για τις γυναίκες και τα κορίτσια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο κινδυνεύει «να ωθήσει περαιτέρω τη χώρα σε βαθύτερη φτώχεια και απομόνωση».

«Ο χώρος για τις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν συνεχίζει να συρρικνώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και μαζί του οι μελλοντικές προοπτικές του Αφγανιστάν να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο πολέμου, φτώχειας και απομόνωσης», δήλωσε η Alison Davidian, Ειδική Αντιπρόσωπος για τις Γυναίκες του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα απορρίψει αυτή τη διεθνή κριτική ως προπαγάνδα.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid είπε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι αφοσιωμένη στα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλάμ, σύμφωνα με μια συνέντευξη στο Tolo News.

Οι γυναίκες έχουν διαμαρτυρηθεί σποραδικά ενάντια στους κανόνες που εκδόθηκαν από τις αρχές των Ταλιμπάν, αλλά συχνά σε μικρές ομάδες και σε εσωτερικούς χώρους από φόβο αντιποίνων, αφού αρκετοί ακτιβιστές κρατήθηκαν για μήνες.

Την Παρασκευή, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, Richard Bennett, κάλεσε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν «να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους όσους έχουν αυθαίρετα συλληφθεί για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών».

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους στο Αφγανιστάν είχαν στο παρελθόν διαλύσει δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούσαν όπλα στον αέρα, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το περασμένο καλοκαίρι μετά το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής.

Τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 20 γυναίκες πραγματοποίησαν μια σπάνια διαμαρτυρία στους δρόμους της Καμπούλ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Γενική απεργία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα