Αξιωματούχος ΟΗΕ διέγραψε το tweet του για Γενοκτονία Αρμενίων λόγω Τουρκίας

Η τουρκική κυβέρνηση κατέφυγε στις συνήθεις τακτικές εκφοβισμού της την περασμένη εβδομάδα για να αναγκάσει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να διαγράψει το tweet του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με το Αrmenian Weekly, στις 27 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Abdulla Shahid δημοσίευσε ένα tweet με τέσσερις φωτογραφίες που τον δείχνουν να τοποθετεί στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας των

Αρμενίων στο Ερεβάν. Έγραψε στο tweet του: «Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή του Μουσείου-Ινστιτούτου Harutyun Marutyan &Hasmik Martirosyan για την ξενάγηση στο Μουσείο.» Ο Μαρούτιαν παρουσίασε στον επισκέπτη βιβλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και του έδειξε τους τρεις σταυρόλιθους αφιερωμένους στη μνήμη των Αρμενίων που σκοτώθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν.

The @UN_PGA published and then deleted this tweet. pic.twitter.com/sOkA98E6vn

— Alison Tahmizian Meuse (@AliTahmizian) July 27, 2022

Το στεφάνι που τοποθέτησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είχε λευκά και μπλε λουλούδια και ήταν διακοσμημένο με μια μπλε κορδέλα που έγραφε «Ηνωμένα Έθνη». Στις άλλες φωτογραφίες του tweet του, εθεάθη να τηρεί ενός λεπτού σιγή στην αιώνια φλόγα του μνημείου, να ξεναγείται στο μουσείο της γενοκτονίας των Αρμενίων και να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο οποίο έγραψε: «Είμαι πολύ συγκινημένος επίσκεψη σε αυτό το μουσείο. Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε θερμά στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Αρμενία».

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αρμενία, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκε με διάφορους Αρμένιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Αρμένιος Πρόεδρος Vahagn Khachatryan, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Hambardzum Matevosyan, ο Υπουργός Εξωτερικών Ararat Mirzoyan, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ruben Rubinyan και γυναίκες διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Μίλησε επίσης στην τελετή αποφοίτησης της Διπλωματικής Σχολής του Αρμενικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο μετά την επίσκεψη και το tweet του Shahid, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη δήλωση με την οποία τον καταδίκασε επειδή επισκέφθηκε το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ισχυρίστηκε ότι το ταξίδι του «στην Αρμενία έχει τύχει εκμετάλλευσης με σκοπό την αποκάλυψη μονόπλευρων αρμενικών αξιώσεων και είναι σε αυτό το πλαίσιο ότι επισκέφτηκε το λεγόμενο μνημείο της γενοκτονίας».

 Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε: «Θα αναμενόταν να ενεργήσει με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο, να είναι πιο προσεκτικός και υπεύθυνος ως προς αυτό. Οι εκπρόσωποι που ενεργούν για λογαριασμό των εξουσιοδοτημένων φορέων του ΟΗΕ πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τα νομικά μέσα του ΟΗΕ και τους σχετικούς κανόνες και κανόνες του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις προσπάθειες παραμόρφωσης των ιστορικών γεγονότων και του διεθνούς δικαίου μέσω πολιτικής χειραγώγησης. Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι τα γεγονότα σχετικά με τα γεγονότα του 1915 πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ένα πλήρες, δίκαιο και έντιμο πλαίσιο».

Ο Shahid, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Μαλδίβων, διέγραψε αμέσως το tweet για την επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υποκύπτοντας στις τουρκικές πιέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα