Μπάιντεν-Γιουν:Δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές από Β. Κορέα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο νέος Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ-γιόλ, συμφώνησαν το Σάββατο να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις και να αναπτύξουν περισσότερα αμερικανικά όπλα εάν χρειαστεί για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα, ενώ προσφέρθηκαν να στείλουν εμβόλια για την COVID-19 και ενδεχομένως να συναντήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν και ο Γιούν δήλωσαν ότι η συμμαχία δεκαετιών των χωρών τους

έπρεπε να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις απειλές της Βόρειας Κορέας, αλλά για να διατηρήσει την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού «ελεύθερη και ανοιχτή» και να προστατεύσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Σεούλ για την πρώτη τους διπλωματική δέσμευση μετά την ορκωμοσία του Νοτιοκορεάτη Προέδρου πριν από 11 ημέρες. Η φιλική συνάντηση μεταξύ των συμμάχων επισκιάστηκε από πληροφορίες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Ο Γιούν είχε αναζητήσει περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενίσχυαν την αποτρεπτική τους ικανότητα έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας. Σε κοινή δήλωση, ο Μπάϊντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεών τους, οι οποίες είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να αναπτύξουν «στρατηγικά μέσα» - τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, πυραυλικά υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα - εάν είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και είναι ανοιχτοί στη διπλωματία με την Πιονκγιάνγκ.

«Όσον αφορά το αν θα συναντήσω τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν ήταν ειλικρινής και αν ήταν σοβαρός», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είχε προσφέρει εμβόλια για την COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία καταπολεμά την πρώτη της, ανακοινωμένη, έξαρση. «Δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε ο Μπάιντεν.

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε περισσότερους από 200.000 νέους ασθενείς που πάσχουν από πυρετό για πέμπτη συνεχή ημέρα το Σάββατο, αλλά η χώρα έχει ελάχιστα εμβόλια ή σύγχρονη θεραπεία για την πανδημία.

Με τη σειρά του, ο Γιουν είπε ότι οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού έδωσαν νέα ώθηση στις δύο χώρες να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, καλώντας για συνεργασία σε ηλεκτρικές μπαταρίες και ημιαγωγούς.

Ο Μπάϊντεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να διαφημίσει επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από κορεατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του ομίλου Hyundai Motor της Νότιας Κορέας να επενδύσει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των πρώτων αποκλειστικών εγκαταστάσεων κατασκευής πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο ηγέτες περιόδευσαν ένα τεράστιο εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung την Παρασκευή, όπου ο Μπάιντεν είπε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα που «μοιράζονται αξίες» πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο για την προστασία της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας.

Ο Γιούν είπε ότι η έννοια της οικονομικής ασφάλειας θα περιλαμβάνει τη συνεργασία σε περίπτωση κλυδωνισμών στην αγορά συναλλάγματος.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, πρόθυμος να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε περιφερειακά ζητήματα, είπε ότι η χώρα του θα ενταχθεί στο ‘Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό’ (IPEF), του Μπάιντεν, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να τεθούν πρότυπα για την εργασία, το περιβάλλον και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Όμως, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας, είπε την Παρασκευή ότι η ένταξη της Νότιας Κορέας στην IPEF δεν έπρεπε να έρχεται σε σύγκρουση με τους οικονομικούς δεσμούς των χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα