Μπαλάκι ευθυνών η ενδονοσοκομειακή φροντίδα – Ασυνεννοησία στα νοσηλευτήρια

Το περιστατικό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου ασθενής με εγκεφαλικό έμεινε για σχεδόν ένα 24ωρο σε φορείο και διανυκτέρευσε στον διάδρομο, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ήταν η αφορμή.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν πολλά. Τι γίνεται με την ενδονοσοκομειακή φροντίδα των δικαιούχων του ΓΕΣΥ;

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, O ΟΚΥπΥ δεν είναι ο μοναδικός παροχέας εντός του ΓΕΣΥ. Το περιστατικό που είχε όλη την πρέπουσα ιατρική φροντίδα, δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.

«Έγινε επικοινωνία με τον ιδιωτικό τομέα στη Πάφο αλλά

δυστυχώς ούτε ο ιδιωτικός τομέας είχε διαθέσιμες κλίνες κι εκεί όπου υπήρχε κλίνη δεν υπήρχε η ανάλογη εφημερεύουσα ειδικότητα. - Άρα δεν είναι ευθύνη του οργανισμού να διαθέτει πάντοτε κλίνες για όλες τις ανάγκες του συστήματος υγείας», σημείωσε.

Το Σίγμα επικοινώνησε με λειτουργό του ΟΑΥ ο οποίος μας  ανέφερε ότι δεν γνώριζε για το  περιστατικό.

Σε ερώτηση για την πληρότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα στον ΓΕΣΥ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ημερήσια ή εβδομαδιαία καταγραφή για την πληρότητα των νοσηλευτηρίων.

Η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια ξεπέρασε το 90% αναφέρει ο ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε επίσης ότι είναι φυσικό κάποιες περιόδους να μην υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών, Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες όπως π.χ. στο Γ.Ν. Πάφου ή στο Γ.Ν Λεμεσού.

Αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα του Οργανισμού προς τον ΟΑΥ για καθορισμό πλάνου δυνατοτήτων σε βάθος χρόνου 10 ετών, την ευθύνη για το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, φέρει το Υπουργείο  Υγείας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς δεν είναι με ευχολόγια που επιλύεται. Υπάρχουν ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν

Ανέφερε επίσης πως το Γενικό Σύστημα Υγείας εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και το Υπουργείο Υγείας έχει εποπτικό ρόλο ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας καθορίζει τις στρατηγικές του συστήματος και ο ΟΚΥπΥ τυγχάνει ισότιμης αντιμετώπισης ως πάροχος.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα