Μπορεί, πώς και πότε η Ελλάδα να καλύψει την Κύπρο σε περίπτωση κρίσης;

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η Γαλλία δημιουργεί αεροναυτικό στρατηγικό δίαυλο, τον οποίο επιδιώκει να εμπεδώσει στην Ανατολική Μεσόγειο με τη δράση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ». Αυτό επισημαίνεται από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εξ αφορμής της παρουσίας

του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα νότια της Κύπρου, όπου συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με την Ελλάδα στα ανοικτά της Κρήτης.

Παρόλ’ αυτά, η Κύπρος παραμένει ακάλυπτη σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία είτε εδώ είτε στον ελλαδικό χώρο, λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων και πολιτικών επιλογών, που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και εξελίχθηκαν σε εγκληματικά λάθη, τα οποία αποθρασύνουν την Τουρκία στο Κυπριακό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι: Πρώτο, σε περίπτωση κρίσης δεν υπάρχει απόφαση για αυτόματη κάλυψη της Κύπρου από αέρος ή από θαλάσσης, αλλά κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί επί τη βάσει των πολεμικών συνθηκών της συγκεκριμένης στιγμής. Δεύτερο, η Ελλάδα επιχειρησιακά μπορεί να καλύψει από αέρος την Κύπρο μέσω Κρήτης, αλλά η επιλογή αυτή είναι συνάρτηση διαφόρων άλλων μεταβλητών, όπως είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν από την πολεμική κρίση στον ελλαδικό χώρο. Τρίτο, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει επιχειρησιακά την Κύπρο διά θαλάσσης μετά το 2026, εφόσον ληφθεί απόφαση. Η χρονολογία αυτή είναι συναφής με την παραλαβή της πρώτης από τις τρεις φρεγάτες «Belhara», που προβλέπεται το 2025, και της τελευταίας το 2026. Εφόσον αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της χρήσης των ελληνικών μαχητικών στην Κρήτη. Δηλαδή,  η αποστολή τους ή όχι εξαρτάται από τις ανάγκες της Ελλάδας στο πεδίο της μάχης και άλλες διπλωματικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα