Χαν στο ΓΣ του ΟΗΕ: Η Κίνα δεσμεύεται για ευρύτερο άνοιγμά της στον κόσμο

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Χαν Τζενγκ δήλωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται για ένα ευρύτερο άνοιγμά της στον κόσμο και ότι πάντα θα παραμένει μέλος της μεγάλης οικογένειας των αναπτυσσόμενων χωρών, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Χαν δήλωσε επίσης ότι η Κίνα δεσμεύεται για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, μετέδωσε αργά χθες, Πέμπτη, το

βράδυ το Xinhua.

"Οι θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών πρέπει να αντιμετωπίζονται, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι διαφορές και οι διενέξεις πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο μέσω διαλόγου και διαβούλευσης", τόνισε ο Χαν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κινέζος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι "η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την ταχεία επίτευξη ειρήνης".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε πρόσφατα στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Κίνα θα τηρήσει ανεξάρτητη και αμερόληπτη θέση στο ζήτημα της Ουκρανίας καθώς προσπαθεί για την πολιτική διευθέτησή του.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει την Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει δεχθεί διεθνείς πιέσεις να κάνει περισσότερα για να πείσει τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο. Η Κίνα πρότεινε το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο έτυχε χλιαρής υποδοχής τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Ο Χαν είχε επίσης συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία δήλωσε ότι πρόκειται για δύο χώρες που η μια βρίσκεται στον "σκληρό πυρήνα των φίλων" της άλλης και που μοιράζονται δυσκολίες και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προωθεί τις διμερείς τους σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο.

Ο Βούτσιτς αναμένεται να παραστεί στο 3ο φόρουμ "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" της Κίνας τον ερχόμενο μήνα, όπου θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι πάνω από 110 χωρών για να συζητήσουν το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για διηπειρωτικό εμπόριο και υποδομές.

Στις δηλώσεις του στον ΟΗΕ, ο Χαν σημείωσε ότι η ανάπτυξη "θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ημερήσιας διάταξης και τα οφέλη από την ανάπτυξη θα πρέπει να φτάνουν σε κάθε χώρα και πολίτη με πιο δίκαιο τρόπο". 

Διαβάστε επίσης: Ενόχληση Ερντογάν με «χρώματα ΛΟΑΤΚΙ» στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα